Слюнченият материал ще се изследва само в държавните лаборатории на ВМА в София и Варна и тази към Националния институт по криминалистика при МВР.

Свързани новини

26.10.2023 16:31

Промяна в наредба предвижда да има прагове за 7 вида наркотици при тестване на шофьори

Видян 858 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Mинистрите на здравеопазването Христо Хинков, на вътрешните работи Калин Стоянов и на правосъдието Атанас Славов предлагат промени, с които се въвеждат прагове за наличието на 7 вида наркотици в кръвта на шофьорите, съобщи Лекс. Измененията касаят амфетамин и метамфетамин, кокаин, морфин и тетрахидроканабинола (THC).


Тримата министри-вносители на измененията обясняват, че въвеждането на прагови стойности за част от установяваните при предварителното изследване наркотични вещества представлява способ, при който се дефинира кога аналитичният резултат от извършеното изследване на кръвната проба следва да се приеме като доказана употреба на наркотичното вещество. Вече тестът за наркотици задължително се потвърждава с кръвно изследване, а при отказ - на остатъка от слюнка по него.


''Употребата на наркотични вещества или техни аналози, установена с тест, се потвърждава с химико–токсикологично лабораторно изследване на кръвна проба, а в случаите по чл. 5, ал. 4 – с химико–токсикологично лабораторно изследване на остатъчната орална течност (слюнка) по колекторния тампон на тест-касетата на теста, с който е установена употребата'', предвиждат измененията.


''В момента голям брой от лицата, установени с положителен резултат за употреба на наркотични вещества или техни аналози при предварителното изследване на орална течност (слюнка), отказват предоставяне на кръвна проба, което прави невъзможно доказването на употреба, респ. налагането на санкция. С предложената промяна, при подобен отказ като проба за изследване се изпраща тест-касетата от извършеното предварително изследване за допълнително лабораторно изследване чрез прилагане на доказателствен аналитичен метод'', обясняват още тримата министри.


Министрите посочват, че предложените стойности за наркотици в кръвта са ''възприети в редица страни от Европейския съюз, кореспондиращи с характеристиките на ползваните у нас и в Европа тестове за предварително изследване за употреба (чрез изследване на орална течност)''.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева