С промените в конституцията се размива отговорността, каза пред БНР бившият правосъден министър Крум Зарков, сега секретар по правните въпроси в президентството.

Свързани новини

08.01.2024 18:00

Промените в Конституцията размиват отговорността за служебните кабинети: Крум Зарков

Видян 4513 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С промените в конституцията се размива отговорността, каза пред БНР бившият правосъден министър Крум Зарков, сега секретар по правните въпроси в президентството.

Поправките ограничават президента за избор на премиер на служебен кабинет. От публикуването в Държавен вестник се показва пълно неразбиране, категоричен беше Зарков.

"Служебните правителства не са проблем за президента, а за държавата ни. Кога има служебно правителство? Когато има криза и не може да се управлява страната. В тези периоди при различни президенти служебните правителства се показаха като инструмент да преведат страната през кризата", припомни президентският секретар.

"Изредени са длъжностите, кои да станат премиери, без да се има предвид, че не могат да се съчетават длъжностите – не може едновременно да си председател на НС и да си премиер", даде пример Крум Зарков в предаването "12+3".

Вторият аргумент е за отговорността - кой я носи за служебен кабинет? Според промените на президента се предлагат хората и той ги назначава с указ и как те ще му търсят отговорност, след като не са избрани от парламента, а са назначени.  

"Напротив - отговорността се размива. Ами, ако никой от посочените хора не пожелае да бъде премиер и не се постигне съгласие за състав на МС, тогава на власт остава онова правителство, което е загубило доверие", коментира представителят на президентството.

И даде за пример политическите кризи през от 1997 г., протестите, свалили първото правителство на ГЕРБ.

"Парламентът, който свали Кирил Петков насилствено, да остане да работи още 10 месеца?", аргументира се Зарков.

Чувството на безотговорност, с което се подхожда към тази тематика, за да остане сглобката, е изключително опасно. Радвам се, че президентът се обърна към Конституционния съд.

Народните представители взели примери от Германия за промените, но не са съобразили, че депутатите в България са овластени от деня на своя избор, не е като в Германия - от деня, в който се събере парламентът, коментира Зарков. Той определи като конюнктурни тестовете, по които ще се избират регулаторите, защото се гледало оцеляването на сглобката, а не държавността.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец