Назначаването на съдия Даниела Талева за ад хок прокурор, който да разследва главния прокурор трябва да бъде завършено от прокурорската колегия на ВСС без условности

Свързани новини

13.07.2023 12:06

Прокурорската колегия следва да назначи съдия Талева за ад хок прокурор без условности: Правосъдният министър

Видян 661 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Назначаването на съдия Даниела Талева за ад хок прокурор, който да разследва главния прокурор трябва да бъде завършено от прокурорската колегия на ВСС без условности. Ако това не се случи министърът на правосъдието ще оспори действията на кадровиците по съдебен ред. Това заяви министър Атанас Славов в интервю за БНТ.


“Чувам, че назначаването на този ад ход прокурор ще се спира по аналогия със спряното производство за избор на нов главен прокурор. Аналогията е неправилна – едното е административна процедурата, а другото е намеса в един вече започнал процес по Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)”, категоричен бе министър Славов.
“Прокурорската колегия не следва да спира процедурата, защото в случая законът предвижда т.нар. обвързана компетентност на органа. Когато има избран съдия, той следва да бъде назначен за прокурор без условности, без дискрецията на прокурорската колегия да преценява, спира или да започва отново. Най-късно на следващото заседание този процес трябва да бъде довършен, за да не остава усещането, че има влияние върху вече висящ процес, макар и специален”, добави той.


В сряда прокурорската колегия на ВСС отложи за следващо заседание решението си  за назначаването на длъжност „прокурор във Върховна касационна прокуратура" на Даниела Талева, без да определя конкретна дата за това. В предшестващ дебат кадровиците обсъждаха дали изобщо да не спрат тази процедура до произнасянето на КС.


Министър Славов призова ясно да се разграничават процедурите по Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които се спират при висящо дело в Конституционния съд, и наказателните производства по НПК.


“Това е специален наказателен процес, това не е административен процес. Ние сме в хипотеза на подадени сигнали, на осъществен избор на съдия на случаен принцип, който следва да разследва главния прокурор. Процесът по неговото назначаване като прокурор следва да бъде завършен, за да може ефективно да осъществява разследване на подадените сигнали”, каза той.


“Притеснителното е, че подобно действие на прокурорската колегия може да доведе до това да постави под съмнение самия механизъм, който беше одобрен от ЕК и за който получаваме силна подкрепа в момента, в който водим преговори за Шенген. Затова се надявам колегите да изпълнят законово предвидените си функции”, добави министър Славов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за