Точно това припомнят в решението си по делото на Щъркелова и тримата върховни съдии - Росен Василев, Хайгухи Бодикян и Весела Николова (докладчик)

Свързани новини

31.10.2022 16:49

Прокурорката с пръскачките от НАПлийкс спечели дело срещу ВСС

Видян 1322 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Зам.-шефката на закритата Специализирана прокуратура Евгения Щъркелова печели на първа инстанция делото, което заведе пред Върховния административен съд срещу отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да я направи съдия без конкурс. Това се вижда от електронното деловодство на върховния съд, съобщава Сега.

През февруари Съдийската колегия единодушно отхвърли молбата на Щъркелова да стане съдия в Софийския градски съд. Прокурорката настояваше да се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действаше в Закона за съдебната власт. Междувременно с промените в съдебния закон, с които беше закрито спецправосъдието, бяха премахнати и кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него. Според новата редакция на закона шефовете се връщат на старото си място или остават в структурата, в която са били, преди да оглавят съответното съдебно звено. Преди законът им даваше право да избират равна по степен структура.

Точно това припомнят в решението си по делото на Щъркелова и тримата върховни съдии - Росен Василев, Хайгухи Бодикян и Весела Николова (докладчик). Според тях относимата редакция на закона предвижда изричната възможност за магистратите, заемали шефска позиция, да бъдат назначени на равна по степен длъжност без ограничение и забрана това да стане в друг орган на съдебната власт. Единственото условие за назначаване на равна по степен длъжност е да има свободно място, категоричен е върховният съд.


В случая на Щъркелова всичко това е било налице - тя е заемала ръководна длъжност в спецпрокуратурата и е имало свободна съдийска длъжност в желания от нея Софийски градски съд. При тези обстоятелства Висшият съдебен съвет е следвало да уважи искането ѝ, пишат върховните магистрати в решението си.
Тя нашумя като наблюдаващ обвинител по делото НАПлийкс за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. Над 3 години по-късно делото още не е внесено в съда. По това дело Щъркелова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да дестабилизират държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент.

Кирил Пламенов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ега ти прокурорката 31.10.2022 17:54

    Как е възможно толкова тъп и прост човек да е прокурор, че и да расте в кариерата?! След изказването и за пръскачките пред НС всички са в потрес

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв