„Искаме да дадем ясни сигнали към обществото, че така повече няма да продължава работата в прокуратурата.

Свързани новини

22.06.2023 16:23

Прокуратурата започва проверка дали иска имунитети

Видян 823 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В прокуратурата ще бъде сформирана работна група, която ще проверява дали има дела, които са били "на трупчета". Сред тях ще бъдат и част от делата, по които бившият главен прокурор Иван Гешев поиска да бъдат свалени имунитети на депутати, в това число на бившите премиери Бойко Борисов и Кирил Петков. Това заяви пред bTV новият зам.-главен прокурор Мария Павлова. Тя каза, че според нея такива практики са целели „обслужване на определени лични интереси“.


Павлова посочи, че в момента в прокуратурата не стои на дневен ред оттегляне на поисканите имунитети, още повече че и в парламента вече работи временна комисия, която трябва да разгледа основанията за тях до 18 юли.


Павлова разкри, че работна група ще направи преглед и на всички създадени в мандата на Иван Гешев вътрешни правила, по които е работила прокуратурата, за да се види дали има такива, които не съответстват на нормативните документи, като новите ще бъдат публични. Зам.-главният прокурор каза, че следващата седмица ще бъде свикано и национално съвещание на всички административни ръководители на обвинението от всички нива в страната, "за да може да се обобщят лоши практики, ако ги има, на места".


„Искаме да дадем ясни сигнали към обществото, че така повече няма да продължава работата в прокуратурата.


Приоритет е да върнем нормалността и доверието на обществото в прокуратурата“, каза Павлова. Относно поисканата от МВР информация за хора, които са охранявани с прокурорски постановления, тя каза, че всички случаи ще бъдат прегледани. А при евентуални нарушения от конкретни прокурори, материалите ще бъдат изпратени на Инспектората към ВСС.

На въпрос какви трябва да бъдат правомощията на главния прокурор, нужни ли са и какви да бъдат законодателните промени за орязването им, Павлова каза, че това е работа на депутатите. Но посочи, че функциите на обвинител №1 не трябва да излизат извън посочените в Конституцията.



Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец