Свързани новини

27.03.2018 16:03

Прокуратурата скри постановленията за Мишо Бирата и Чакъра

Видян 1896 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На новия сайт на прокуратурата са премахнати линковете към постановленията за прекратяването на делата Мишо Бирата и Чакъра, които бяха публикувани на сайта на прокуратурата през август 2014 г., съобщава Сега.


Останало е само съобщението, че двете постановления се публикуват заради постъпили множество запитвания, както и по повод "едностранчивото и невярно представяне на фактите и причините за прекратяването на две досъдебни производства от прокуратурата".


Постановленията са прелюбопитни. В първия случай става дума за изтеклите в медии записи, на които се чува как премиерът Бойко Борисов нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да спре проверката на митничарите в пивоварната на Михаил Михов. "Хайде, прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не... Защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам - няма да го закачам", са част от репликите.


През 2012 г. градската прокуратура отказа да образува дело за търговия с влияние срещу Борисов с аргумента, че признанието на тогавашния премиер, че е казал въпросните думи, "изразявало самокритичност към определено поведение", а това не било "доказателство по смисъла по НПК".


Разследването за смъртта на Тодор Димов-Чакъра също бе прекратено, въпреки решението на съда в Страсбург, че при акцията за задържането му е имало прекомерна употреба на сила, а разследването за смъртта му е било неефективно. Страсбург посочи Борисов поименно като "генерал Б.Б.", тъй като той ръководеше акцията с гранатомети срещу Димов. Тогава страната ни бе осъдена да плати 100 хиляди лева на близките на Чакъра.


Новият сайт на прокуратурата беше пуснат преди месец. Тогава съобщението й гласеше, че страницата е с нова структура, която позволява на всеки потребител да намери възможно най-лесно и бързо информацията, която търси. И още - по-модерната визия предлагала и повече удобства и обществена информация. Само с две или три стъпки можели да се открият най-различен тип документи - от становища на прокуратурата и искания до Конституционния съд, до информация по преписки, дела, обяви за конкурси, обществени поръчки и т.н., твърдеше прокуратурата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните