Свързани новини

12.03.2021 11:03

Прокуратурата ще плаща, защото 12 г. не е вкарала убиец в затвора

Видян 2073 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата трябва да плати 20 хил. лв. на родителите на убито от полицай момче, тъй като близо 12 години осъденият не е бил вкаран в затвора по нейна вина, предаде Сега. Делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата вече е окончателно решено, след като Върховният касационен съд отклони жалбата й срещу решението на Софийския градски съд. Като втора инстанция той дори записа в решението си, че обезщетението, за което претендират родителите, е минимално, като се има предвид 12-годишното забавяне на прокуратурата да изпълни законовото си задължение да приведе присъдата в изпълнение.

Въпреки че обезщетението е наистина минимално на фона на стотиците хиляди, които прокуратурата е осъдена да плати по други дела, тя атакува решението на градския съд пред върховния. Тъй като той гледа граждански дела само по изключение, държавното обвинение претендира, че има въпроси, които са ключови за прилагането на закона и развитието на правото.

Прокуратурата иска върховният съд да изясни дали правото й на защита е погазено, след като от името на държавното обвинение пред долната инстанция не се е явил някой изрично упълномощен, а просто прокурор. Другите й въпроси са дали забавеното привеждане в изпълнение на осъдителна присъда може да бъде пряка и непосредствена причина за настъпване на разочарование и липса на усещане, че е реализирана ефективна защита, както и дали забавеното привеждане в изпълнение на осъдителна присъда се приравнява на липса на възмездие и дали целите на наказанието могат да бъдат постигнали в случаите на забавено привеждане в изпълнение на осъдителна присъда.

ВКС обяснява, че неин пълномощник по делото може да е адвокат или пък юрисконсулт или друг неин служител с юридическо образование, включително и прокурор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.03.2021 11:22

    Да си ги плащат от непрекъснато увеличаваните и незаслужено високи заплати. За капак тези корумпирани и некадърни държавни служители настояват и държавата, т.е. бедните българи, да им предоставят безвъзмездно луксозен комплекс за почивка във Варна. Една сериозна чистка ще ги приземи и ще ги свали от облаците

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните