В прессъобщение от компанията изразиха възмущение, че в свое интервю Асен Василев ги е посочил като една от компаниите, които са били замесени в създаването на паника сред потребителите във връзка с цената на горивата в края на февруари.

Свързани новини

11.12.2023 16:36

Прокуратурата прекрати делото срещу Асен Василев по сигнал на Инса ойл

Видян 692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу финансовия министър Асен Василев, образувано по сигнал на директора на Инса ойл Георги Самуилов с твърдения, че Василев го е притискал да въздейства на депутата от ДПС и санкциониран за корупция по Магнитски Делян Пеевски и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщава Сега, позовавайки се на информация от държавното обвинение.


Сигналът до прокуратурата беше подаден през март миналата година по времето на кабинета на Кирил Петков, в който Василев беше също финансов министър. Прекратяването на разследването, което се е случило през август тази година е ревизирано и потвърдено от Софийската апелативна прокуратура. В сигнала си Самуилов твърди, че след среща на 5 януари 2022 г. с представители на Българската петролна и газова асоциация, вицепремиерът Асен Василев поискал Самуилов да остане в кабинета му. Там му казал да предаде на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват. Самуилов твърди, че отказал. После срещу Инса ойл зачестили проверките от митническите власти, НАП и Държавния резерв.


В прессъобщение от компанията изразиха възмущение, че в свое интервю Асен Василев ги е посочил като една от компаниите, които са били замесени в създаването на паника сред потребителите във връзка с цената на горивата в края на февруари.


Разследването е водено за длъжностно престъпление, извършено от министър, прокуратурата е установила, че наистина Инса ойл е била обект на много проверки. Данъчни ревизии били направени също и на Самуилов, както и на бившата му съпруга. Нито една от ревизиите обаче не е установила нарушения.Асен Василев е разпитан по делото и отрича да е казвал думите, които Самуилов му приписва. Също така в разследването изобщо не е установено, че двамата са се срещнали на 5 януари. Поне в дневниците на финансовото министерство нямало такава следа.
Прокуратурата приема, че дори да е имало такава среща и Василев да е казал това, за което се оплаква Самуилов, това не е натиск. Колкото до интензивните проверки срещу Инса ойл, то те са правени в период на криза с горивата, при това не само срещу Инса ойл, но и срещу други търговски дружества.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог