През 2019 г. сайтът Биволъ публикува записи, в които се чува как Гешев уговаря споразумения със задържани след спецакциите с гръмките имена Недосегаемите 1 и 2 през 2011 г

Свързани новини

16.05.2022 09:42

Прокуратурата отказа да разследва Гешев за сделката с Недосегаемите

Видян 890 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Специализираната прокуратура е отказала да образува разследване срещу главния прокурор Иван Гешев по сигнал, свързан с делото Недосегаемите и споразумението, сключено от Гешев по него. Това съобщава разследващият сайт bird.bg




През 2019 г. сайтът Биволъ публикува записи, в които се чува как Гешев уговаря споразумения със задържани след спецакциите с гръмките имена Недосегаемите 1 и 2 през 2011 г. Делото тогава се води в Софийската градска прокуратура, където Гешев е командирован от районната като наблюдаващ прокурор срещу организирана престъпна група за източване на ДДС за 145 754 820 лв.


 


В резултат на това са постигнати споразумения за ниски присъди само по обвинение за организирана престъпна група. Материалите за данъчните престъпления са отделени в друго досъдебно производство, което е прекратено през април 2013 г. с постановление на прокурорите Гешев и Любка Кръстева.



В сигнала си Атанасов изтъква, че с постановлението за прекратяване на наказателното производство, Гешев е осуетил наказателното преследване срещу обвиняемите, когато те вече са се признали за виновни и са осъдени като участници в организирана престъпна група.


 


Казусът попада отново в прокуратурата, след като следователят Бойко Атанасов е сезирал Министерството на правосъдието, а то препраща сигнала му към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Преписката е разпределена на Александър Мумджиев.


 


Той констатира, че в него има твърдения за извършено престъпление от общ характер. Затова го изпраща към Върховната касационна прокуратура. След като сигналът попада във върховната прокуратура, от там експресно го изпращат по компетентност на Специализираната прокуратура.


 


Спецпрокуратурата отказва да бъде образувано разследване по сигнала срещу Гешев. Апелативната спецпрокуратура потвърждава това постановление на 18 април, когато влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, с които от юли се закрива специализираното правосъдие. Всичко това отнема на прокуратурата 50 дни, завиден период на фона на дългите месеци, които обикновено се протакат проверките.


 


Според bird.bg следователят Бойко Атанасов не е разпитан и дори не е уведомен за постановения отказ Гешев да бъде разследван. Не е ясно дали е разпитан някой от другите потенциални свидетели, както и дали са снети сведения от самия Гешев.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

скорпион