Свързани новини

20.01.2020 14:29

Прокуратурата: Няма опасен отпадък в 20-те контейнера, открити в Бургас

Видян 1231 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Няма радиоактивен или токсичен отпадък сред откритите на бургаско пристанище 20 контейнера с боклук от Италия, съобщи на брифинг днес окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, предаде 24 часа.


Той допълни, че има установено единствено несъответствие между декларирания и установения отпадък. По документи в контейнерите е имало пластмаса и каучук, но при проверка са открити още желязо, хартия и текстил.


"Ще търсим съдействие от международните полицейски служби, ще бъдат изготвени европейски заповеди за разследване с цел събиране на доказателства на територията на други държави. При събиране на достатъчно доказателства, които да сочат виновност на едно или няколко лица, те ще бъдат привлечени като обвиняеми", каза наблюдаващият прокурор Антоанета Маркова.

" Установяват се всички дружества и лица, които имат отношение към вноса, превоза и крайния транспорт до фирмата-получател, която е от град Плевен и се занимава с преработка на отпадъци", каза зам.директорът на Областната дирекция на МВР Емил Павлов. Той уточни, че са направени замервания от Гражданска защита и РОИСВ, но не са открити опасни отпадъци.

Назначени са експертизи, които да установят точния вид на отпадъците в 20-те контейнера. Образувано е досъдебно производство по чл.353 Г от НК, който предвижда лишаване от свобода до 4 г. и глоба от 2000 до 5000 лв.

"Към момента, в който беше получена информация, бяха ангажирани не само службите и прокуратурата, но и всички държавни органи, които имат отношение по случая", заяви още Георги Чинев.

Както по-рано съобщиха от прокуратурата, 20-те контейнера с отпадъци са транспортирани с кораб на 5 септември 2019 г. На товара е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук. Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия, а получател - българското търговско дружество "Блацион" ООД. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония. Двете фирми са свързани и с откритите контейнери с боклук във Варна. 

 


 




Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -