Свързани новини

11.02.2020 10:27

Прокуратурата към съда: Прекратете регистрацията на организаторите на Луковмарш

Видян 1370 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 10.02.2020 г. Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) искова молба за прекратяване регистрацията на „Български национален съюз Еделвайс“ (БНС-Еделвайс), във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност на дейността на сдружение с нестопанска цел. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.


В рамките на извършената проверка, СГП е събрала голям обем доказателства, които констатират следното:


"Дейността и целите на „БНС-Еделвайс“ се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните десет години сдружението е организатор на прояви, които противоречат на чл. 42, ал.2 от Конституцията на Република България, който забранява дейността на организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.


В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други.


СГП е констатирала още, че в противоречие на разпоредбите на Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), „БНС-Еделвайс“ е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на „Луковмарш“ и са се представяли за „коменданти“.


В рамките на водено от СГП досъдебно производство по установяване причините за смъртта на Е.К., член на управителния съвет на „БНС-Еделвайс“, на 28.01.2020 г. са извършени действия по претърсване и изземване от дома на лицето. Открити и иззети са множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер. Установено е, че Е.К. не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията.


Шествието "Луков се провежда ежегодно от 2003 г. насам и е в памет на ген. Христо Луков, министър на войната в Царство България в периода 1935 – 1938 г. и водач на Съюз на българските национални легиони (СБНЛ). Луков е изповядва националсоциалистическата идеология и е поддържал близки връзки с Третия райх. Той е убит от комунисти през 1943 година, предаде 24 часа.

 

Снимка: бТВ


 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни