Свързани новини

13.05.2015 17:20

Прокуратурата е изискала всички указания на БНБ към квесторите на КТБ

Видян 1238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е изискала всички указания, които Българската народна банка и всички отговорни длъжностни лица в нея са давали на квесторите. Това съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет, пише БЛИЦ. От думите му стана ясно, че сред далите указания е Нели Кордовска, която в момента и.д. шеф на „Банков надзор” и други.


„Да, има техни указания. Затова казах, тук става дума за указания на конкретни длъжностни лица”, каза главният прокурор.


„Ние разполагаме с немалка част от тях, но просто в момента сме изискали всички, за да сме сигурни, че това, което ни е дадено е това, което е дадено като указания на квесторите. Известни са ни указанията, които са дадени по отношение на влоговете и за това кои, според становище на длъжностни лица от банката, би следвало да се третират като преференциални и кои не”, уточни Цацаров. 


В понеделник прокуратурата образува дело за безстопанственост в особено големи размери срещу квесторите в КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, назначени от БНБ, заради предоговарянето на преференциалните депозити. БНБ се разграничи от действията на двамата, като заяви, че не е давала указания за предоговаряне на специалните влогове и превръщането им в обикновени, за да може собствениците им да получат до 100 000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. 


От централната банка обявиха още, че са уведомили квесторите, че административната промяна на всички лихви по депозити до средните за пазара във времето на специалния надзор не означава, че преференциалните влогове губят статута си и може да бъдат възстановени от фонда.


Вчера председателят на парламентарната анкетна комисия по казуса „КТБ” Десислава Атанасова съобщи, че е имало противоречиви указания от БНБ по този въпрос.


Атанасова каза, че различни длъжностни лица в БНБ са давали противоречиви указания на Костадинчев и Лютов. За пример тя даде, че на един и същи въпрос двамата са получили едно становище от управителя на централната банка Иван Искров, а в друго време противоположно мнение от изпълняващата длъжността подуправител за банковия надзор Нели Кордовска.


На въпрос дали по закон могат да бъдат давани такива указания на квесторите, главният прокурор отговори: „Вие искате от мен да предреша с отговорите си цялото досъдебно производство, включително и до присъда. Т.е виновни ли са длъжностни лица от БНБ и квесторите. Присъди на тротоари не се раздават. Не защото това е тротоар, а защото има наблюдаващи прокурори и защото има разследване. Стъпките на разследването са следните – трябва да се прецени, първо, имало ли е депозити с преференциални лихви – между 7,6 и 9,8 %, каквито безспорно е имало и моите и вашите влогове не са с такива лихви. Второ, от всички преференциални влогове за кои е упражнено правото да бъдат развалени договорите с едностранно предизвестие. И, трето, от всички договори, за които е извършено разваляне по кои са изплатени обезщетения от фонда за гарантиране на влоговете. В банката е налице информация кои са лицата – физически и юридически с преференциална лихва, както и кои са се опитали да превърнат тези договори в непреференциални и на кого са изплатени”


По повод думите на премиера Бойко Борисов, че около 1000 „баровци” са се възползвали от измененията на контрактите, за да получат пари от фонда, главният прокурор отказа да назове конкретни имена на хора с преференциални договори. Заяви, че сред тях има и известни хора, и юридически лица.


На въпрос дали е било редно от Фонда също да извършат проверка на договорите, преди да изплащат гарантирания размер на влоговете, Цацаров отговори: „Задавате въпроси, на които в повечето случаи законът не ми позволява да отговоря. Не искайте от мен да блокирам работата на колегите си, като кажа нещо, което може да прозвучи сензационно, но ще блокира разследването. Присъди на тротоара няма да раздавам”. 


Главният прокурор поясни, че ще бъдат разпитани някои депозанти, които са развалили договорите с едностранно предизвестие. Те не могат да бъдат делени на депозанти с известни имена и на такива с неизвестни имена, посочи Цацаров.


„Ние не можем да укорим някого че е тръгнал да получи повече пари от тези, с които разполага. Въпросът е дали можеш, разваляйки договора, да го превърнеш в обикновен”, каза още той. 




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв