Свързани новини

25.05.2015 16:25

Производството в Иганово - възстановено, няма да има съкращения

Видян 1063 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се производственият процес на площадката в Иганово във ВМЗ-Сопот да бъде възстановен в най-кратки срокове, съобщи заместник-министърът на икономиката Любен Петров след извънредното заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество "Отбранителна промишленост".


Заради съмнения, че нарочно не се прави нищо за отварянето на площадката в Иганово, синдикатите искаха оставката на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който отговаря за военния завод. От КТ "Подкрепа" в дружеството обаче днес обясниха, че искането за оставка на икономическия министър вече не е на дневен ред и мотивираха досегашните си претенции с недобрата комуникация.


Искам да благодаря на Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров, които адекватно взеха мерки, каза Димитър Атанасов от синдикалната секция на КТ "Подкрепа" във ВМЗ.


Петров добави, че договорите на предприятието са преразгледани и то няма да плаща неустойки на клиентите си за забавени поръчки. Голяма част от щетите пък щели да бъдат покрити от застрахователите.


Около 3 млн. лв. са преките загуби от взривовете на площадката на "ВМЗ-Сопот" в Иганово. В сумата влизат щетите от двата взрива, както и загубите от спряното вече два месеца производство. Има готовност то да бъде възстановено в най-скоро време, но преди това трябва да се локализират епицентровете на двата взрива и окончателно да се разчистят отломките от тях, стана ясно още след края на отрасловия съвет.

Предстои на площадката да влязат представители на РПУ Карлово, които, по разпореждане на прокуратурата, да локализират двата епицентъра на взривовете. Впоследствие там ще влезе специализираната техника на Министерството на отбраната, с помощта на която да се разчистят отломките и окончателно да се обезопасят двата епицентъра. На площадката ще влязат и специализирани групи от ВМЗ, които ще се направят оценка на риска, на инженерните поражения и да започнат процедура за възстановяването на работата на площадката.

Дружеството ще сезира Инспекцията по труда, като целта е този процес пряко да бъде контролиран от нея.


Площадката в Иганово беше затворена на 21 март след взрив. На 14 април последва втори в друг склад на същото място. Хората, заети в базата, спряха работа заради инцидентите, но в последните дни организираха протести заради бавното разчистване. За днес беше насрочен нов протест и блокиране на Подбалканския път, но беше отменен след срещата с представителите на Министерството на икономиката.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец