Свързани новини

21.01.2010 17:44

Производството на вино падна на 50 %

Видян 1783 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Производството на вино падна на 50%. До същите показатели се е свил и пазарът на алкохол у нас. През третото тримесечие на 2009 г. е по-голямо само производството на бели вина, сочи анализ. Продажбите на трапезни червени вина намаляват със 7,4%, а на пенливите – 2,3 пъти.


Производителите на вино и на спиртни напитки прогнозират колапс в бранша, ако бъде приета проектонаредба за акциза и данъчните складове. 


Тя задължава производителите на алкохолни напитки да въведат специална система, чрез която от Агенция Митници ще могат да   контролират в реално време обема и алкохолния градус на произведените спиртни напитки. Подобни практики обаче никъде не са въведени. Затова от Националната лозаро-винарска камара и от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки изпитват сериозни притеснения, че това ще бъде злополучен експеримент и ще доведе до затваряне на предприятия.


„За да се използват тези уреди, трябва да се направи инвестиция, която е непосилна, каза председателят на Камарата Пламен Моллов. Според Бранимир Ботев, шеф на Асоциацията, една фирма ще трябва да инвестира минимум 20 000 евро за подобна система. Нито един винпром не може да си позволи това, което ще ги принуди „да хлопнат кепенците“. Ако наредбата бъде приета, от сектора ще я атакуват пред Върховния административен съд. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева