Свързани новини

31.03.2014 15:12

Програмисти, инженери, лекари и учители най-търсени у нас през тази петилетка

Видян 1562 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заетостта в страната към 2018 година ще нарасне с 5%, а работещите ще бъдат 3 034 800 души, прогнозира социалният министър Хасан Адемов. Той се позовава на данните от проучване за очакванията на пазара на труда до 2018 г., направено по проект, финансиран от Оперативна програма Развитие на човешките ресурси - Изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила с определени характеристики.


Докладът показва, че до пет години най-търсени ще бъдат програмисти, инженери, лекари, учители, оператори на машини, сервитьори и готвачи.


Нови работни места ще бъдат открити най-вече в секторите търговия, ремонт на автомобили, образование, строителство, производство на текстил и други.


 За най-голям брой от новооткритите работни места ще се изисква средно образование - около 70,%. Бизнесът ще залага на  професионално средно образование и квалификацията, посочи министър Адемов. 21,2% от новите работни места ще изискват висше образование, а едва за 8,6 % ще бъдат нужни хора с начално и основно образование. Най-много висшисти ще трябват в сферата на образованието, търговията, държавното управление, финансовите и застрахователни дейности, хуманното здравеопазване, юридическите, счетоводните и инженерните дейности и други.


Целта на проучването е взаимодействие между образованието и бизнеса. Така ще се избегне ситуация, в която младите хора се обувачавт в професии, които не се търсят. И обратно – бизнесът може да има нужда от специалисти, каквито университетите и техникумите не подготвят.  Така ще бъдат преодолени диспропорциите. За изпълнение на проекта е използван математически модел, с информация от НОИ, Националната статистика и НАП.


Проектът е реализиран в две времеви перспективи - краткосрочна от 2014 до 2018 г. и средносрочна, която обхваща периода 2019 – 2028 г. Той е заимстван от доказани в Европа модели за прогнозиране на пазара на труда.


Подобни проекти и анализи не могат да предопределят избора на професия или квалификация, посочи Адемов. Но по този начин специалистите в системата на висшето образование имат шанс да съгласуват броя на приетите студенти с нуждите на бизнеса.


Междувременно излезе  Бяла книга за нова високотехнологична индустриализация за 2015 – 2025 г., която подкрепи прогнозите на социалното министерство. Авторите препоръчват информационните и комуникационни технологии да станат приоритетни отрасли на българската индустрия. Бялата книга предвижда средната месечна заплата в софтуерната сфера да стигне  2300 лв. В написването на томчето са участвали водещи икономисти, финансисти, инженери, учени и експерти от България и чужбина, казват издателите от Атлас Финанс АД.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв