Свързани новини

26.07.2010 12:43

Проф. Н.Овчаров: Догодина в възможно да попаднем на царски гроб в района на Търново

Видян 1746 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Рано или късно ще попаднем на царски гроб в района на Търново. Ако разкопките продължат е възможно това да стане догодина”. Това каза проф. Николай Овчаров, който заедно с доц. Хитко Вачев представи откритите златни съкровища при разкопките в манастира "Св. Св. Петър и Павел" във Велико Търново.


За трите години работа в района, археолозите са намерили 840 монети, от тях 9 златни. Намерени са 24 сребърни пръстена, 20 сребърни обици, 7 златни пръстена и 10 златни обици. Само за тази година при проучванията е открито най – голямото до момента от този район средновековно златно съкровище от 7 златни монети, намерени са и 3 златни пръстена и 4 обици. Една от обиците е намерена в гроб. Тя е от злато и на нея има двуглави орли. Те са символ на владетелското достойнство през 14 век, обясни професор Овчаров. Той каза, че това е третата златна обица, открита до момента, но на нея няма холограм. Обяснението на археолозите е, че това е така, тъй като втората половина на 14 век се датира по времето на цар Иван Шишман. "Смятаме, че е свързана директно с династията на Шишмановците”, каза проф. Николай Овчаров. По думите му принцесата е свързана директно с династията. Затова и според него, ако археолозите продължат с разкопките в района ще се натъкнат и на царски гроб. Тази година община Велико Търново е финансирала разкопките с 35 хиляди лева. С тях са обработени 3 кв. м от църквата ”Св. Петър и Павел”. "Все още сме далеч от църквата, а догодина, ако продължим ще стигнем до царски гроб”, категоричен е проф. Николай Овчаров. Той разказа, че тази година сред намерените паметници е и бронзова плоча от тока на колан, на която е изобразен падащ лъв, намерен е и сребърен пръстен с рязан грифон, който се датира от началото на 14 век. Според проф. Николай Овчаров в твърде възможно той да е бил на Михаил Шишман. Доц. Хитко Вачев обясни, че е спечелен проект на стойност от 6 млн. лв, в рамките на който ще се направи консервация на църквата и тя ще действа като комплекс. ”Асеновият квартал във Велико Търново ще заеме своето достойно място”, категоричен бе и проф Овчаров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към