Свързани новини

30.05.2018 12:07

Проф. Камен Плочев е подал оставка като шеф на НЗОК

Видян 1642 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал оставка. От НЗОК съобщиха, че Камен Плочев, който е в болница, е подал писмо, в което казва, че „заради заболяването си и дългия престой в болница няма да може да изпълнява за в бъдеще задълженията си като управител”.

Припомняме, че в края на февруари Плочев той бе приет в болница, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Ананиев го обвини, че зад гърба на правителството е поискал с писмо до парламента актуализация на бюджета на НЗОК заради над 271 млн. лв. задължения към чуждестранни здравни каси и поиска оставката му. Плочев отвърна, че не е направил нищо незаконно и няма да подаде оставка.

От НЗОК пък отговориха, че здравният министър няма правомощия да иска оставката на шефа на Касата. Впоследствие Плочев се оказа прав за милионните задължения на касата. Общите задължения на Здравната каса са в размер на 271 млн.лв, като 133 млн. лв. от тях са просрочени дългове. Това сочат резултатите от проверката, която беше назначена заради разминаване в посочените суми на просрочените задължения към европейски здравни заведения.


 Според Закона за здравното осигуряване правомощията на управителя могат да се прекратят при невъзможност да изпълнява задълженията си за срок от три месеца. Този срок изтече на 28 май.

Предстои Надзорният съвет на Касата да се събере и да обсъди оставката му, след което да я внесе в парламента, където тя трябва да бъде гласувана. Все още не се знае дали това ще стане на регулярно заседание или на извънредно.

В края на февруари Камен Плочев беше приет в болница. От тогава функциите на управител временно бяха възложени на подуправителя д-р Йорданка Пенкова.














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.