08.04.2009 11:26

Проф.Гецов: "България има съществен принос в изучаването на Космоса!"

Видян 4060 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полетът на генерал Георги Иванов нареди страната ни в шесторката на държавите в света, които имат свой космонавт, а работата на Института за космически изследвания поддържа и днес жив интереса към българските разработки в областта на космонавтиката.


Пример за това, че малка България има съществен принос в изучаването на Космоса, са над 100-те прибора, апаратури и системи за космически изследвания, разработени от наши учени. Някои от тях са внедрени на Международната космическа станция. Страната ни е участвала в редица международни проекти, в това число в изучаването на Фобос, спътник на Марс. И още нещо – България е третата страна в света, която произвежда космически храни Учени от Института за космически изследвания към БАН са разработили също така специална космическа оранжерия. "Тя показва и проследява развитието на растенията в условията на безтегловност", обяснява проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания към БАН и допълва:
"В момента върви нашето присъединяване към Европейската космическа агенция. Продължаваме традиционното си сътрудничество с Русия в областта на космическите изследвания. Имаме над 15 съвместни проекта. По линия на Седма рамкова програма на ЕС работим по 10 проекта, свързани с разработването и внедряването на модерни космически технологии. Към нашия институт вече работи и Център за трансфер на технологии, финансиран от програмата ФАР на ЕС. Институтът разработва Национална система за мониторинг, включваща Центъра за приемане на аерокосмическа информация. Успяхме да го внедрим и работим съвместно с Министерството на извънредните ситуации. Това е национален обект. Посредством центъра ние получаваме информация от различни спътници за наблюдение. Сключваме договори с различни градове на страната и правим ежедневна карта за замърсяването на атмосферата. Следим състоянието на реките, езерата. Предвиждаме нашата система да стане част от програмата за глобален мониторинг и сигурност на ЕС. Разработваме мини-национален спътник за предаване на данни. В момента хит в космическото корабостроене са малките спътници. Нарекли сме го "Балкан Сат" и той ще обхване страните от Балканския регион. Данните, които ще дава са много актуални във връзка с глобалното затопляне, замърсяването на околната среда и т.н."
Тържествата, свързани с Международния ден на авиацията и космонавтиката тази година у нас, се провеждат под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. Поканени са гости от Русия, Полша, Унгария, Германия, Румъния, Монголия, Куба, Чехия, Франция и САЩ. Предвидени са тържествено събрание-концерт, фотоизложби, откриване на изложба по авиомоделизъм, младежки конкурс за разказ, рисунка и научен проект на космическа тема, срещи със студенти от Техническия Университет в столицата и с любознателни малчугани от софийския Дворец на децата. Във връзка с годишнината от полета на първия български космонавт ще бъде издаден фотоалбум "България – космическа". Ловеч – родното място на генерал Георги Иванов, ще приеме името "Звезден град", пак там ще бъде открита музейна експозиция на авиацията и космонавтиката, ще бъде валидирана тематична марка и ще бъде основана фондация "Бъдеще в космоса".


Информацията е на БНР, цитирани от БГНЕС. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни