07.10.2009 10:17

Проф.Чирков: Лекари и икономисти да определят цените на лечението

Видян 1193 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За здравеопазването съм писал и съм помагал на всички правителства освен на това на БСП. Участвах в устройството на немски болници през 70-те години, след което получихме помощ от Германия под формата на обучение, което положи основи в здравеопазването ни, разказа проф. Александър Чирков, цитиран от БГНЕС .


Ако я няма системата, която да работи сама, които и правителства да идват няма значение, допълни той. "До сега единственият, които постави основата за здравеопазването, е д-р Илко Семерджиев, който изгради здравната каса." Но реформата спря и никой не се интересуваше повече, каза проф. Чирков. Винаги съм казвал, че първо трябва да оправим лекарите, така че те да получават постоянно обучение. Предложенията за реформа не станаха по време на тройната коалиция, защото ако не си компетентен, можеш да предложиш позиция, но не може да я развиеш, заяви той.
"Трябва да има добри експерти, за да наложат реформите". Мисля, че Борисов има политическата воля, но трябва да изчакаме 4 месеца, за да му се даде време за действие. Трябва да му се помага, каза Чирков. Мисля, че правителството ще се разбере с десните, и там където има липси, те ще му помагат. Сега трябва да започне да се изгражда нещо, а не да се прави само инвентаризация, допълни той. "Има стратегии за здравеопазването, които от време на време се вадят и всеки прави това от тях, което може. Този път се ангажирам, че ако имат нужда ще дам съвети". Освен касата, трябва да се оставят да работят и частните фондове. Най-важното е да се направи закон за ценообразуването в здравеопазването. Трябва заедно финансистите и лекарите да се съберат да определят цените за лечение. Никой финансов министър няма да даде пари за едно здравно министерство, което не е уредило начина на разходване на средствата за здравеопазване, подчерта хирургът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец