Свързани новини

14.11.2013 14:45

Проектът за Бюджет 2014 приет на първо четене

Видян 928 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите приеха на първо четене законопроекта за бюджета на страната ни за предстоящата 2014 година, съобщи нюз.бг. След продължили три дена дебати относно парите, с които ще разполага България през следващата години, народните избраници най-накрая пристъпиха към гласуване.


Правото си на глас упражниха в зала общо 211 депутати. „За" Бюджет 2014 година гласуваха 116 народни представители. Очаквано и неизненадващо всичките 78 депутати от ГЕРБ натискаха копчето, че са „Против" предложения от управляващите бюджет за следващата година. От становище се въздържаха 17 народни представители, които са именно гласовете на депутатите от „Атака".


Преди същинското гласуване на Бюджет 2014 година лидерът на БСП Сергей Станишев постави темата „за наследството", което са получили управляващите от ГЕРБ. „Кой похарчи 4 млрд. лева от фискалния резерв на държавата? Кой взе 4 млрд. лева нов дълг?", попита Станишев и подчерта, че ненапразно използва въпросната дума „Кой?", тъй като е станала изключително модерна в последно време.


„Някой стана ли по-богат в България?! Стана и аз сега виждам кой", отсече председателят на червени. Изказването му предизвика остра реакция в народните представители от ГЕРБ, а експредседателят на НС Цецка Цачева беше помолена от Мая Манолова - „да се държи адекватно".


Сергей Станишев изброи приоритети, които са заложени в Бюджет 2014, а именно как да се възроди икономиката и как да се помогне на хората, които са най-бедни. „Първият приоритет, който е изведен пред скоби, е възстановяване на икономическия растеж, защото без това няма как да се разрешат всички проблеми. За това се създава специален фонд за инвестиции, за регионално развитие. Правят се и стъпки за преодоляване на ниските постъпления в държавната хазна, които са резултат от мащабна корупция и невръшане на ДДС, на което имаше политически чадър", обясни още Станишев.


Той изтъкна още, че правителството започва да прави реални опити да се „размразят" социалните плащания. „4 години Борисов казваше - „Затягайте коланите". 4 години замразиха пенсии, майчински и всичко що имаше социален характер", обвини бившите управляващи „червеният" Станишев. Това предизвика смях в депутатите от ГЕРБ, а лидерът на БСП им отвърна с думите - „Вие така се смяхте и на хората, които нямаше какво да ядат и с какво да се отопляват".


Приемането на Бюджет 2014 на първо четене бе посрещнато със скандиранията „Оставка" от страна на депутатите от ГЕРБ и ръкопляскания на по-голямата част от другите избраници на народа.


Ексминистърът на вътрешните работи Цветан Цветанов веднага зае мястото зад парламентарната трибуна, за да обясни защо точно е гласувал против Бюджет 2014. Цветанов не е доволен от парите, отпуснати на новосформирана структура ДАТО, която ще се занимава със законовите подслушвания. „За ДАТО се осигуряват 50 млн. повече за 2014 година, а в разчетите на бюджета за 2013 година това перо е било повече от 20 млн. лева", обясни депутатът от ГЕРБ. Интересен факт е обаче, че именно Цветан Цветанов е разследван от прокуратурата за незаконно подслушване във времето, когато е бил силов министър.


„Бюджет 2014 година ще е първият ви и последен бюджет", се закани на управляващите депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която определи бюджета за следващата година като бюджет на подменените обещания. „Този бюджет ще остане в историята с окървавения мирен протест на невъоръжени български студенти, на невъоръжени бивши наши колеги, депутати, с държавната машина изправяща униформени срещу цвета на нацията, с цинизма и предателството ви към децата на България, с изграждането в рекорден срок на желязна стена около парламента. Стена, която да пази "бисероподобните", която да пази дамите отляво и стайните цветя от любовта на хората", коментира още бившият здравен министър.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева