От камионите, продадени в Русия досега през тази година, гигантът КАМАЗ е продал най-голям брой - 26 066 автомобила, заемайки 20% дял от пазара. Той е следван от китайските производители Sitrak (21 678), Shacman (18 540) и FAW (11 782).

Свързани новини

16.12.2023 07:32

Продажбите на камиони в Русия нарастват главоломно

Видян 5483 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продажбите на нови товарни автомобили в Русия нарастват главоломно през тази година, като между януари и ноември те са надхвърлили 128 000 автомобила, според данни, публикувани тази седмица от Министерството на промишлеността и търговията.

Статистиката показва, че през 11-месечния отчетен период продажбите на камиони са достигнали 128 069 автомобила, което представлява 81,5% годишно увеличение. Само през ноември в страната са продадени 12 067 товарни автомобила. Анализаторите очакват крайните продажби за 2023 г. да надхвърлят историческия максимум от 128 900, регистриран през 2012 г.

От камионите, продадени в Русия досега през тази година, гигантът КАМАЗ е продал най-голям брой - 26 066 автомобила, заемайки 20% дял от пазара. Той е следван от китайските производители Sitrak (21 678), Shacman (18 540) и FAW (11 782).

Експертите отбелязват, че бумът в продажбите на камиони се дължи на няколко фактора. След като Западът наложи санкции на Русия заради конфликта в Украйна, много производители на автомобили напуснаха пазара на страната, включително Volvo Trucks, Mercedes, Scania, MAN, DAF, Iveco, Renault, Mitsubishi, Fuso и Isuzu. В резултат на това през миналата година много руски вносители или не успяха бързо да намерят заместители, или решиха да отложат покупките на нови камиони. Тази година, според неотдавнашен доклад на консултантите от Expert RA, повечето големи автомобилни превозвачи и строителни компании вместо това "активно покриват дефицита в автопарка" с китайски автомобили.

"В условията, когато производителите от Европа спряха да доставят автомобили и резервни части и отнеха лицензите за сервизно обслужване, трябваше да изберем китайски автомобили", заяви ръководителят на фирмата за пътни услуги Avtoban Motor Transport Константин Куров.


Според него "няма проблеми" с доставките на самосвали и резервни части от Китай, а цената на китайски самосвал може да бъде до три пъти по-ниска от тази на произведен в ЕС.

Друга причина за търсенето на камиони е бързото нарастване на автомобилния превоз на товари на фона на нарастването на търговията на Русия с азиатските партньори и активното изпълнение на големи инфраструктурни проекти. По данни на Росстат между януари и септември товарооборотът на автомобилите в страната е скочил със 17,9% на годишна база.

От началото на годината продажбите на нови автомобили в Русия са се увеличили с 58,8%, достигайки приблизително 1,2 млн. автомобила.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв