Свързани новини

06.06.2017 13:07

Продажбата на Нова телевизия се отлага

Видян 1420 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сделката по продажбата на Нова телевизия е спряна. Шведската компания Modern Times Group (MTG) е отказала да продаде българския си бизнес на управляващия го Дидие Щосел и воден от него консорциум инвеститори, съобщи "Студия Трансмедия".


Според информация на сайта MTG е отклонила предложението на консорциума на Щосел с мотива, че в момента компанията има натрупана достатъчно голяма ликвидност и не планира продажби на свой бизнес. Това звучи като съвсем бланкетен отговор, който е изпратен от MTG само с цел да се отклони подадената оферта.Според източник на „Студия Трансмедия“MTG със сигурност иска да се отърве от българския си бизнес. Но не и на всяка цена.


Подадената от Щосел и компания оферта има поне две слаби звена. Първото е цената. Според информация на „Студия Трансмедия“ предложението към MTG наистина е било в диапазона на 100 млн.евро. Това е и цената, която се „завъртя“ в поредица медийни публикации по темата.


Втората критична точка в офертата на консорциума на Щосел е била разпределение на финансирането. В него са участвали поне две банки с българско участие и един голям портфейлен. Именно портфейлният инвеститор е най-слабата точка в схемата на Щосел. Според информация на „Студия Трансмедия“ заявеният в офертата инвеститор никога не е имал досег до медии.


Основните спекулации свързват този непознат за пазара финансов инвеститор с ДПС депутата Делян Пеевски. „Студия Трансмедия“ не получи категорично потвърждение, че Пеевски е участвал в консорциума, но според запознат с параметрите на офертата източник тя има всички белези, че това е така.


Новината, че MTG обмисля продажбата на „Нова броудкастинг груп“ се появи в началото на април. За нея съобщи шведското бизнес издание „Дагенс индустри“, което посочи и очакваната цена –  около 1 млрд. крони, или близо 100 млн. евро.


 


Излизането от България е част от процеса на MTG да се съсредоточи върху основния си бизнес. В началото на годината MTG продаде своите 50% от чешката медийна група FTV Prima Holding в сделка за 237.4 млн. евро. После шведската компания стартира процедура по продажба на бизнеса си в Прибалтика. В сделка за близо 115 млн. евро Providence Equity Partners придобива телевизионни канали, дигитални медии и радио.


И двете сделки са съвсем близки като параметри до потенциалната продажба на „Нова броудкастинг груп“.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл