Свързани новини

06.04.2009 18:38

Продават ни храна с неясен произход

Видян 1910 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Масово в магазините в София и страната се продават храни с неясен произход и съмнително качество, показа проверка на 19`. На етикетите на стоките пише само произведено в България, което не дава никакви гаранции за качеството на продукта. Освен това хората няма как да защитят законовите си интереси, защото доста трудно може да се открие конкретния производител, коментираха експерти. Често се посочва само името на фирма, която е трудно откриваема. Магазините у нас са пълни с меса и сирена ментата, които имат неясен произход, защото се продават без етикети и направо от тавите.  Същото важи и за месата и каймите на щандовете. Повечето от тези сирена и кайми идват от незаконни цехчета, които по принцип не се проверяват от контролните органи и са продукт на сивата икономика, посочиха експерти. В същото време във Франция дори когато се поръчва месо в ресторант всеки клиент може да се увери в неговия точен произход и качество. 


Животинските храни се контролират от ДВСК, а растителните от – РИОКОЗ. Техническата спецификация на продукта се заверява от Министерството на здравеопазването. Въпреки този контрол обаче използването на кондензирано мляко за производство на млечни продукти се е превърнало в масова практика у нас, започнала от 2007 г. след тежката млечна криза. Почти всички млекопреработвателни предприятия вече използват вносно кондензирано мляко, за да правят сирене или кашкавал. Причината за това е, че суровината е значително по-евтина от българското краве мляко. Родните преработватели внасяли кондензираното мляко най-често от Германия и Австрия.


„Най-големият номер при месото, който се прави от търговци е да се вкарват замразени продукти от чужбина и те да се продават за пресни“. Това коментира пред 19` д-р Христо Стойков. Според него обаче няма сериозни опасности за причиняване на болести от консумацията на свинско месо. Това е продиктувано от факта, че прасетата имат по-добра имунна система спрямо, пилетата и риска при тях е значително по-малък, каза още Стойков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец