Свързани новини

15.09.2021 10:38

Продължителността на живота у нас е най-ниска от всички в ЕС: Отчет на МЗ

Видян 2210 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължителността на живота у нас е най-малка от всички в ЕС, а детската смъртност е сред най-високите. Това пише в отчета на на здравния министър Стойчо Кацаров.


Пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. Ние сме втората страна с най-малък брой медицински сестри. Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности, пише още в документа, изпратен от Министерството на здравеопазването.


Завършихме 2019 година на първо място в света по смъртност с коефициент на обща смъртност – 15,5. За 2020 година този коефициент е 17,8, а за първите 5 месеца на 2021 година надмина 21. Леталитетът от COVID-19 у нас е два пъти по-висок от средния в ЕС. По броя поставени ваксини сме последни в ЕС, продължава отчетът.


Според здравното министерство скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, са позволили в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите.


Вижте пълния документ:


 
  • От 1-ви януари до 11 май лекарите пътуваха до РЗИ (някои над 100 км), за да получат ваксини за своите пациенти. За периода в страната са поставени 960 хиляди ваксини. 

Ние осигурихме доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. От 11 май досега са поставени 600 хиляди ваксини.


  • До 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не бяха приоритет на ваксинационния план. Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината. Дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина.

Дадохме приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Сформираха се мобилни екипи за имунизиране на трудноподвижните хора и жителите на отдалечените и труднодостъпни населени места. За периода 11.05.2021-10.06.2021 са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст. 


  • Скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, позволиха в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите.

Стартирахме информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавирусната инфекция; проведохме срещи за сътрудничество с общини, НСОРБ, представителите на СЗО в България; Представителството на ЕК, БЧК, БЛС, НСОПЛ, директорите на областните болници в страната, АРФАРМ, БАТЕЛ, БГФА, БЗС. НСОПЛБ, НСЧБ, ББА и др.


  • Заварихме над 5000 души с погрешно издадени сертификати. Липсваше дори оперативна процедура за поправянето им. Сертификатът можеше да се получи само от лица, имащи електронен подпис

Създадохме процедура за отстраняване на грешки във вече издадени сертификати. Организирахме издаването на електронен сертификат за ваксинирани, тествани и преболедували (зелен сертификат), като  България стана една от първите стани в ЕС, която го валидира и българските граждани, които са ваксинирани, могат да пътуват с него без ограничения след 1 юни. Създадохме възможност за изтегляне на зеления сертификат без да е необходимо гражданите да притежават КЕП или да посещават ваксинационен център.


  • Изготвихме Национален оперативен план за справяне с пандемията.
  • Актуализирахме противоепидемичните мерки в синхрон с показателите за разпространението на заболяването в страната. Създадохме гъвкави процедури за влизане в страната, както и облекчени процедури на реципрочна основа с други страни - Румъния.

Премахнахме ограниченията пред присъственото обучение на учениците и студентите.


Намалихме ограниченията при посещения на спортни мероприятия. Премахнахме изискването за ПСР изследване на деца до 6-годишна възраст при влизането им в страната.


Въвеждаме единен национален КОЛ-център, към който гражданите ще могат да отправят запитванията си за ваксинацията, противоепидемичните мерки, др.


  • Медико-статистическата информация не е събирана систематично и има големи празноти. Нямаме дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с вируса. По брой на проведените тестове за COVID-19 сме на последно място в ЕС, а леталитетът е два пъти по-голям от средния в ЕС

Извършваме сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да имаме точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса).


Със заповед на министъра на здравеопазването е възложено на НЦОЗА извършване на пълен анализ на действията по управление на кризата с COVID-19, анализ на извънредната смъртност и дейността на лечебните заведения. Анализът е извършен, представен на обществеността и внесен в Народното събрание.


  • Страната ни нямаше досега единен протокол за поведение при заразяване със  SARS-CoV-2, което също е сред причините за високата смъртност;

Създадохме работна група с представители от 17 експертни медицински съвета за изготвяне на Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с COVID-19.


Протоколът е завършен и публикуван на интернет страницата на МЗ.


  • Заявихме участие в общоевропейската процедура за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за следващите две години – 2022/23. Стартирахме и процедура за получаване на съгласие от ЕК и производителите на ваксини за даряване на определени количества от тях на страни от Западните балкани и Източна Европа, ако потребностите на страната ни са задоволени.

Осъществени са дарения на 172500 ваксини на държавите Бутан, Босна и Херцеговина 50000, Р С Македония 51000 (в процес на изпълнение), Бангладеш 271000.


  • Наследихме План за възстановяване и устойчивост, в който повече от половината средства бяха насочени към поставяне на топлоизолации и строителни дейности.

В изключително кратките срокове, които остават за внасянето на плана в ЕК, написахме изцяло нов План за възстановяване и устойчивост в сферата на здравеопазването.


Вместо поставяне на стиропор, фокусът ще се насочи към дигитализация в здравеопазването, телемедицина, въвеждане на иновации и нови технологии,


Планът предвижда изграждане на центрове за лечение на мозъчно-съдова болест и център за обучение на специалисти, изграждане на система за спешна помощ, с използване на въздушен транспорт, като закупуването на хеликоптери и всичко необходимо за функционирането на системата.


Особен фокус поставяме на достъпа до здравеопазване в регионите, както и на подпомагането но доболничната помощ.


  • Заварихме проект за изграждане на капацитет на болниците за посрещане на пандемия в почти насипно състояние, без ясни критерии и напълно непрозрачни процедури за подбор на кандидати. Проектът е по Оперативна програма „Региони в растеж“, а срокът за изпълнение е бил удължаван два пъти.

Преработихме изцяло критериите за финансиране на Проекта. Включихме всички болници (според одобреното вече от ЕК задание само държавни и общински) в страната, които са лекували болни с COVID-19, публикувахме критериите и изпратихме писма на всички заинтересовани страни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 15.09.2021 13:15

    е как няма да е висока смъртността като 1000 центъра от години тестват новите молекули на фарма мафията върху българите безплатно, доктори получават добри пари и лъжат бедните и болни хора какви прекрасни лекове им дават БЕЗПЛАТНО - това е записано от докторчето Алекс Оскар, който също смуче нещастна българска кръв, министри взимат тлъсти рушвети и си траят, журналистите се правят на ударени

  • 001 мафия 15.09.2021 11:18

    Как няма да е ниска като Мутрата и неговата шайка съвместно с Доган, Пеевски и техните обръчи от крадливи фирми подложиха умишлено на геноцид бълг.народ за да могат да крадат и отклоняват десетки милиарди народна пара. Нещо, повече, българите усилено се стопяват от наложената им мизерия, липса на здравеопазване, образование и всякакви човешки права и достойнства. Виновниците трябва да отговарят най-строго пред следващия гл.прокурор и откраднатите милиарди да им бъдат конфискувани и върнати ограбените по престъпен и незаконен начин българи

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни