Кирил Петков пред журналисти в Брюксел.

Свързани новини

17.02.2022 17:12

Продължаваме дипломатическите усилия във връзка със ситуацията с Украйна: Петков

Видян 1462 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Всички сме заедно и не може да има разделения по позицията ни за Украйна. Продължаваме да използваме всички дипломатически възможности за деескалация на напрежението“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков пред журналисти в Брюксел.



Пред медиите премиерът Петков обобщи акцентите от срещата си с френския президент Еманюел Макрон и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.


 


Една от темите - Националният план за възстановяване и развитие. Пред Урсула фон дер Лайен министър-председателят е подчертал, че особено за сектор „Енергетика“, въпросът е стратегически. Срещнал е пълно разбиране, че в момента енергийната ни система не може да увеличи допълнително зависимостта си от газ. „Отпадането на парогазовата централа в този случай, когато се говори за това как  Европа трябва да намали газовата зависимост е абсолютно ясно като позиция. Сега трябва да видим какъв е алтернативният вариант и дали този алтернативен вариант, който сме предложили е най-добрият. Но аз вярвам, че е наистина много смислен като стратегия“, добави министър-председателят.


 


Министър-председателят отговори и на въпроси, свързани с вътрешната политика. Единият от тях – коментарът на президента Румен Радев за ситуацията в енергетиката.


 


Правителството работи целенасочено и с новото ръководство на КЕВР ще бъдат постигнати много добри резултати, категоричен беше премиерът. „За мен нещата се движат в правилната посока“, заяви Кирил Петков и даде пример - с февруарските фактури бизнесът вече усеща допълнителната помощ от държавата, като подкрепа ще има и през март.


 


По отношение на коментара на Иван Гешев за намаляването на бюджета на прокуратурата, министър-председателят беше лаконичен: 20 млн. лв., които се прехвърлят от обвинението към БАН, са инвестиция в иновациите и науката. С тях ще бъде подпомогната работата на млади учени.


 


„Бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента. Всички българи плащаме прекалено голяма цена, особено за нивото на правосъдие, което имаме“, допълни премиерът. Министър-председателят Петков подчерта, че желанието на правителството е зеленият сертификат да отпадне, но е важно това да се случи когато няма риск за здравната система.


 


Петков беше категоричен, че протестът е част от демокрацията и важна форма на комуникация на обществото, но не трябва да се използва от подмолни движения на хора, свързани с криминалния свят.


 


Премиерът добави, че е налична информация за хора от криминалния контингент, които да бъдат включени към протеста, за да се опитват да правят провокации. МВР в момента разглежда всеки сигнал.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката