Манолова

Свързани новини

30.11.2023 18:23

Призовавам Нинова да внесе предложение за облагане на свръхпечалбите и на оръжейните търговци: Манолова

Видян 912 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Свидетели сме не просто на неглижиране, а на агресивно поведение от страна на Нинова по отношение на ЛЕВИЦАТА!. От реториката на част от присъстващите на форума на Нинова ясно се вижда разделителната линия между представите за лявото на Корнелия Нинова и на ЛЕВИЦАТА!. Ние не сме за ляво от азиатски, от севернокорейски тип, ние сме за европейско ляво, в което няма място за краен национализъм“. Това заяви председателят на Изправи се България Мая Манолова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.


Според нея тираничният и деспотичен подход, който се налага в БСП, е неприемлив за леви организации и не трябва лявото да минава през Босфора, както си го представя председателката на БСП. Манолова заяви, че зад агресивната реторика на Нинова прозират нейните притеснения, породени от това, че ЛЕВИЦАТА! се доказа като втория силен ляв субект след местните избори.

„В София показахме как заедно можем да се явим на парламентарни избори. Направихме много компромиси в ущърб на хората от софийската ни организация, но въпреки това се събрахме с градското БСП. Съгласихме се да имаме само един съветник на избираемо място, въпреки че на последните парламентарни избори имаме половината от гласовете, които БСП има в София, с идеята да покажем на ляво мислещите хора, че можем да бъдем заедно, че заедно сме силни, и постигнахме много висок резултат“ – заяви Манолова.


По нейни думи, където БСП има силни резултати, е в обединение с лявото: в Русе, Родопи, Вълчи дол. Председателят на Изправи се България изрази своето опасение, че Корнелия Нинова се възползва от компромисите, които ЛЕВИЦАТА! е направила в София и от силния им резултат заедно, за да бетонира своето председателство и след това да продължи своята политика на разделяне.


По отношение на изтъкнатите от Нинова примери за общини, в които ЛЕВИЦАТА! се е изправила срещу БСП, Манолова заяви, че те са доказателство, че когато двете формации не са заедно, обричат на загуба и силни кандидати като в Сливен.


Припомняме, че там централното ръководство на БСП не се съобрази с мнението на местната си организация да подкрепи Минчо Афузов, както направи ЛЕВИЦАТА!, и от БСП издигнаха свой кандидат. Накрая Афузов стана трети на изборите, а издигнатия от Нинова – четвърти. Според Манолова, ако двете формации са били обединени, Сливен е щял да има ляв кмет. Затова истинското ляво обединение е необходимо.


„Държавата е на автопилот, ако трябва да използваме актуалния термин „сглобката скърца“, но не се разпада, защото я смазват с още някоя порция милиони левове, които се разпределят в посока, желана от някои от партньорите. На фона на всичко това ние сме свидетели на едни флиртаджийски истории между партньорите в сглобката, вместо да се занимават с управлението и с проблемите на хората, което е изключително непочтено към българските граждани“.


Манолова изрази своите опасения за предложения държавен бюджет за 2024 г. Според нея от 1 януари обикновените хора ще получат данъчни утежнения, водата по места ще се повиши с между 40% и 80%, парното с 11%.

Припомняме, че с измененията в Закона за енергетиката от средата на 2024 г. домакинствата ще бъдат извадени на свободния пазар за електроенергия, което според експерти означава с 67% по-скъп ток, а в същото време в бюджета няма никакви предвидени компенсации.


„Най-евтиният ток на свободната борса достигаше 1000 лв., в момента хората го плащат за 100 лв. Вчера средните цени на свободния пазар бяха 200 лв. Изборът, който потребителите ще трябва да правят от средата на 2024 г., е от кой от търговците на енергийната борса да купуват ток, да няма разлика между едно домакинство и „Нефтохим“, банките, търговците на оръжия и всички супер печеливши, които бяха подкрепяни от държавата със стотици милиони левове компенсации за скъпи ток“. Това заяви председателят на Изправи се България.


По нейни думи въпреки че в бюджета няма компенсации за енергийно бедните, има предвидени данъчни облекчения за търговците с криптовалути. Корпорациите, които реализират огромни свръхпечалби, и сега няма да бъдат обложени за това.


По повод предложението на БСП за облагане на свръхпечалбите на банките и за таван на банковите такси Манолова припомни, че Изправи се България, част от ЛЕВИЦАТА!, предложи същото преди повече от година.

„След като БСП приеха нашата идея, лансирана още преди една година, сега призовавам Нинова да внесе предложение за облагане на свръхпечалбите на оръжейните търговци, например. Освен, ако няма притеснения, че този сектор беше под нейно ръководство, докато беше икономически вицепремиер. Да внесат предложение за облагане на свръхпечалбите на фармацевтичните компании, на телекомите, на търговските вериги, на всички, които реализират печалби над 20%. Да внесат предложение за въвеждане на необлагаем минимум.“


Председателят на Изправи се България призова енергийните дружества, които да не се разсейват, а да изплатят компенсации на хората, които 5 дни седят без ток. По изчисления на Изправи се България това са по 190 лв.

„Да изпълнят закона и общите условия и да не твърдят, че зимата е форсмажор“ – заяви Манолова.

 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог