Антон Хекимян

Свързани новини

26.10.2023 10:21

Приоритет на Хекимян в областта на културата: София да продължи да бъде столица на духа

Видян 731 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Като млад човек съм ангажиран лично с културните дейности в София. Аз съм човек, който обича да ходи на театър, на концерти, да гледа филми. С много от вас сме се срещали покрай работата ми на журналист и сме си подавали ръка в трудни моменти. Освен пътната инфраструктура и детските градини, ние трябва да работим за запазване на своя дух и наследство“, казва пред софийски културни дейци и интелектуалци Антон Хекимян.


Предвид доскорошната професия на кандидата за кмет, изреченото от него звучи честно, открито и като готовност за работа, защото има една такава особеност в съзнанието на българите, още от времето на Възраждането, че заетите с книжовна дейност, с публицистика, с журналистика, са ангажирани и с функцията да поемат висока отговорност за културното развитие на нацията, да подпомагат прогреса на творческата икономика в града, в който работят.


С тази задача Хекимян би се справил, защото той носи от предишната си професионална роля умения за оперативност, аналитичност, непредубеденост в анализите и отговорност. В този смисъл, като кандидат за кмет, публиките го натоварват с очаквания действително да подпомага развитието на творческата икономика в София, която заема четвърто място по добавена стойност в икономиката на столичния град.


Какво конкретно е важно за сектор „Култура“ в София, според управленската програма на бившия журналист?
На първо място това е повишаването на заплатите на заетите в творческата индустрия с още 20%. „В Столичната община бюджетът за култура е по-голям от този на национално равнище. В София бюджетът за култура е 3,4%, а в държавата е 0,4%. Това показва отношението към сектора.“, уточнява Хекимян.


Изключително важни в програмата на кандидата за столичен кмет са и инвестициите в културната инфраструктура. Те включват завършването на основния ремонт на театър „София“, „който става много хубав“, дава оценка Антон Хекимян. „Реновираме Кукления театър и намираме нов дом на Общинския театър „Възраждане“, който сега работи на много малко пространство в сградата на Столичната библиотека на площад „Славейков“. А сградата на Столичната библиотека трябва да бъде реставрирана за отбелязването на 100-годишнината ѝ“, пояснява приоритетите журналистът.


„Изграждаме културни центрове в двата най-големи софийски района „Младост“ и „Люлин“. Защото културата не трябва да е концентрирана само в центъра. А в близост до Централна гара ще бъде изградена многофункционална зала със съвременни места за културни събития - така оформяме вторичен градски център. И това е начинът да променим напълно облика на този район - с целенасочени инвестиции и промяна на средата“, ангажира се Хекимян.


Според него, Столичната община е създала много успешен модел за подкрепа на творците – това са програмите „Култура“ и „Календар на културните събития“, за които от ГЕРБ коментират, че са най-големите меценатски програми в културата в страната. Антон Хекимян добавя, че в плановете му е те да бъдат надградени с „разширяване на дейността, включително с нови фестивали, които да привличат още публики - както софиянци, така и гости от чужбина“.


Това развитие в посока фестивали няма да бъде само в сферата на киното и музиката, но и подкрепя създаването на голям международен литературен фестивал в София.


За Хекимян е много ценна връзката между образование и култура. Създаването на програми за насърчаване на четенето и приобщаване на децата към изкуството, е идея, на която държи. За реализацията ѝ ще се ползва потенциалът на общинските културни институти: театри, галерии, музеи.


В плановете на ГЕРБ-СДС за следващото четиригодишно управление на София е заложено надграждане на програмата „Културно наследство“, с която Столичната община финансира проектите за реставрация на сгради-паметници на културата. „Старите софиянци“ често са педантични по въпроса за опазването на духа на някогашна София. В тази връзка въвеждането на задължителни стандарти при реставрирането и поддържането на сградите в Историческия център е приоритетен въпрос.


За съжаление обаче сме свидетели и на собственици на такива сгради-паметници на културата, които умишлено, или чрез бездействие, унищожават ценното наследство. Затова са наложителни промените в Закона за културното наследство, които да създадат механизъм за принудителното им придобиване от общините, смятат от ГЕРБ.


От партията, издигнала Хекимян за кмет на столицата, работят по проект, съвместно с Националната художествена академия, за обновяване на основната сграда на Академията и превръщането ѝ в културен център. Довършват и реставрацията на Минералната баня в район Овча купел - един от най-важните обекти за опазване на архитектурното наследство на София. Трябва да се възстановят и две от крилата на Централната минерална баня - емблематична сграда в центъра на София, паметник на културата с национално значение.
За да продължи да бъде София столица и на духа.



Купуването и продаването на гласове е престъпление!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,