Свързани новини

10.02.2021 09:30

Принципно ли е да възпитаваш омраза към съседна държава: Захариева към Заев

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Външният министър Екатерина Захариева коментира думите на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, който нарече позицията на България относно македоно-българските отношения „безпринципна”. „Това е пореден пример, че трябва да бъдем по-умерени в използването на епитети. А много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение на омраза към съседна държава? Много ли принципно да се опитваш да изкривиш позицията на България? Не може в ХХI век да има подобен вид дискриминация”, категорична бе Екатерина Захариева. В предаването "Здравей, България" по Нова телевизия тя уточни, че страната ни иска Република Северна Македония да влезе в ЕС.


По въпроса за отстраняването на шефа на Македонската телеграфна агенция заради обидни изказвания, Екатерина Захариева заяви, че решението за неговото отстраняване е лично на правителството на Република Северна Македония.


Захариева коментира и изказването на сръбски професор, който нарече българите „зверове, които избиват всичко след себе си” в телевизионно интервю.


„След като разбрахме какво е казал проф. Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия в Министерството на външните работи. Попитахме какво се случва. Наистина имаме добри отношения със Сърбия. Посланикът обясни, че Симеунович не е част от Правителствена академия за национална сигурност. След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и че изказването му било изтълкувано неправилно", заяви тя.


„На Балканите като че ли винаги ври и кипи. Трябва да има повече умереност в изказа, да мислим преди да говорим. Радвам се, че все пак този професор е направил някакво уточнение", смята Захариева.


Пред Нова телевизия външният министър коментира и случая със загиналия български алпинист Атанас Скатов: „Оказваме пълно съдействие на близките на Атанас Скатов. Много е важно да се установи причината за инцидента. Нека да се направи обективно разследване, за да не случват повече такива неща".


Във външно министерство също са получени документите, в които пише, че причината е скъсано въже, добави Захариева.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец