10.03.2016 17:25

Приеха задължителното гласуване на първо четене

Видян 2662 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Въпреки Конституцията и отказа на парламента да подложи въпроса на референдум, депутатите одобриха въвеждането на задължително гласуване на първо четене. Предложено е на Патриотичния фронт. Текстовете на Патриотите предвиждат глоби за тези, които не са упражнили правото си на глас - едната мярка е лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца, а другата е глоба от 50 лв. За хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 години, които не са гласували, не се предвиждат наказания, предаде Актуално.



Идеята  беше подкрепена от 121 депутати, 27 гласуваха "против", а 21 се въздържаха. Все още обаче текстът предстои да бъде разгледан на второ четене. Промяната в Изборния кодекс може да бъде отменена  от Конституционния съд - на основание, че гласуването е право, а не задължение.
По принцип няма държава, в която да гласуват 100 %. Според  социолозите в България гласуват 70-80 % от броя на реалните жители, защото има много „мъртви души“ в списъците.

   Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че  идеята за задължителното гласуване не е нова в Европа. „В Белгия, Гърция, Кипър и Люксембург има задължително гласуване. Във Франция пък при изборите за сенат има задължителен вот. В Италия не можеш да запишеш детето си в детска градина, ако не си гласувал“, уточни той.
В проекта се предвижда още повишаване на прага за преференцията на избор на общински съветници - поне половината от броя на гласовете, достатъчни за спечелване на едно място в общинския съвет (50% от общинската избирателна квота) вместо сегашните 7% от общинската избирателна квота.
Сред другите предложения са промяна в Кодекса на труда, която да задължи работодателите да осигурят половин почивен ден за служителите си в изборния ден, както и да се забрани по време на предизборната кампания да се раздават подаръци, награди и други с изключение на знамена, печатни агитационни материали с пазарна стойност до 2 лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог