При ново разглеждане законопроектът се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички депутати.

Свързани новини

25.09.2023 17:33

Приеха правилата за измененията в Конституцията

Видян 3972 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите гласуваха процедурните правила, по които ще се приемат измененията в Конституцията. За процедурните правила бяха 107 народни представители, "против" - 48, а 1 гласува с "въздържал се". Проектът на решение бе подкрепен от депутатите от ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС, които твърдят, че не са коалиция.


Против бяха депутатите от Възраждане, БСП и ИТН. Любопитен факт е, че гласуването идва точно ден след навършването 20 г. от първата поправка в приетата през 1991 г. Конституция. Измененията в основния закон, свързани с мандатността, имунитета и несменяемостта на магистратите, са гласувани на трето четене на 24 септември 2003 г.


И сега измененията също засягат най-вече темата около съдебната реформа. Припомняме, че именно тази тема формира т. нар. сглобка между ППДБ, ГЕРБ и ДПС, които внесоха общ законопроект за изменение и допълнение в Конституцията на България.


Малко преди гласуването в понеделник депутатът Делян Пеевски, който по-рано оглавяваше Конституционната комисия в НС обясни, че Сараите искат главният прокурор да има право само на 1 мандат от 5 г. "Вижда се, че на този пост нещата се израждат и стават по особен начин в този кабинет", коментира той. Припомняме, че още преди седмица без дебати и изказвания депутатите приеха на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор.


"Всичко е изчистено по темата, на 6-и следващия месец ще има първо гласуване... на 6 ноември второ гласуване, на 7 декември трето и ще имаме нова Конституция", каза Пеевски още преди дни.


Сега депутатите приеха редакционни поправки за предстоящото гласуване. С една от тях се дава право на всеки депутат да прави писмени предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене.


Комисията по конституционни въпроси ще бъде водещата, която на интернет страницата на НС ще публикува стенографските протоколи от заседанията, докладите, както и становищата и предложенията, постъпили по законопроекта. Предвижда се заседанията на комисията да се излъчват в реално време.


Законопроектът ще бъде приет на първо гласуване, ако за него са гласували 3/4 от всички депутати, което няма да стане.


Ако законопроектът получи по-малко от 3/4, но не по-малко от 2/3 от гласовете в НС, се поставя за ново разглеждане - не по-рано от 2 и не по-късно от 5 месеца.


Комисията ще внесе и доклад, който съдържа направените в срок писмени предложения на народните представители и становищата на комисията по тях.


При второто гласуване законопроектът се обсъжда и приема текст по текст, решиха депутатите.


Между второто и третото гласуване не се правят предложения по текстовете. Третото гласуването на конституционните промени ще бъде в цялост и ще бъде поименно.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби