Върховният касационен съд (ВКС) не е постановявал решение по делото за атентата на летище Сарафово. Няма и образувано такова наказателно производство по описа на съда. Това уточнение направиха вчера от ВКС по повод изказване на главния прокурор Иван Гешев и публикувано на сайта на държавното обвинение съобщение по темата.

Свързани новини

08.03.2023 17:23

При нас няма нито дело, нито решение за атентата не летище Сарафово: ВКС

Видян 1433 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Върховният касационен съд (ВКС) не е постановявал решение по делото за атентата на летище Сарафово. Няма и образувано такова наказателно производство по описа на съда. Това уточнение направиха вчера от ВКС по повод изказване на главния прокурор Иван Гешев и публикувано на сайта на държавното обвинение съобщение по темата.


Във вторник Гешев обяви пред медиите, че ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са окончателно осъдени от ВКС на доживотен затвор без замяна за участието им в атентата на летището в Сарафово през 2012 г. Малко по-късно на сайта на прокуратурата беше публикувано съобщение, в което също се сочи, че ВКС е потвърдил присъдата, наложена от вече закрития Специализиран наказателен съд и от Апелативния специализиран наказателен съд.


В тази връзка от ВКС разпространиха уточнение, че в което казват, че по описа на съда няма образувано наказателно производство, не са провеждани заседания и не е постановявано решение по делото за атентата на летище Сарафово.


От ВКС посочват, че единственото произнасяне по това дело е с разпореждане от 12 юли 2022 г. на председателя на Първо наказателно отделение на ВКС. С него е отказано образуването на касационно производство поради нередовност на жалбата от служебния защитник на Хасан Ел Хадж Хасан – адвокат Жанет Желязкова срещу решението на АСНС. Затова делото е било върнато на апелативния спецсъд за изпълнение на дадените указания.


„В разпореждането се посочва: „Пропуснато е осъществяването на задължителната предварителна дейност по проверка за допустимост и редовност по чл. 351, ал. 5 от НПК, чрез която се установява възможността сезиращият документ да предизвика касационен контрол. Съдията от въззивния съд следва да упражни правомощието си по чл. 351, ал. 5, т. 1 вр. ал. 1 от НПК и да даде 7-дневен  срок на адв. Желязкова, в който съдържанието на касационната жалба да бъде приведено в съответствие с изискванията на процесуалния закон, като изрично укаже на служебния защитник, че ако това не бъде сторено, жалбата ще бъде върната. При предоставяне на допълнение в срок, същото следва да бъде надлежно администрирано до останалите страни в производството, след което делото да бъде изпратено обратно на ВКС“, уточняват от Върховния касационен съд.
И допълват, че след разпореждането на председателя на Първо наказателно отделение делото не се е връщало във ВКС.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни