ДЕКЛАРАЦИЯ
НА КОАЛИЦИЯ
„ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

Свързани новини

15.02.2023 18:00

Президентът се поставя над Народното събрание и създава изкуствено разделение в обществото: ПП и ДБ

Видян 1014 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ДЕКЛАРАЦИЯ
НА КОАЛИЦИЯ
„ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

През последните седмици ескалира публичното говорене на президента на републиката във връзка с продължаващата агресивна война на Русия в Украйна. Президентът се поставя над Народното събрание и създава изкуствено разделение в обществото и повтаря свои тези, които драстично се отклоняват както от решенията, взети с огромно мнозинство от българския парламент, така и от единния глас на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС.


Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство:
•    да спазват решенията на най-висшия орган на държавата - българския парламент, които имат задължителна действие  за всички институции, включително президентската, всички организации и граждани;
•    да изпълняват решението за предоставяне на военна помощ за Украйна, прието със 148 гласа от българския парламент, както и ратифицираното международно споразумение между България и Украйна;
•  да не вземат решения и да не изразяват позиции в европейски и международен формат, които противоречат на дългосрочно поети ангажименти на страната към съюзите, с които сме обвързани чрез международни договори;
•        да се съобразяват със стратегическите приоритети на страната, вкл. за присъединяване към eврозоната и Шенген, формулирани от българския парламент и последното редовно правителство.


България е парламентарна република и настояваме президентът да се съобразява с конституционната форма на управление на страната ни като:
•        не уронва с публични изказвания доверието в демократично избраните институции на страната;
•        не участва директно във формирането на външната и вътрешната политика, чиято основа са законите и решенията на парламента;
•        не изземва представителни функции от министър-председателя в европейски и международен формат.
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" поемаме ясен политически ангажимент  в началото на мандата на парламента   да поискаме отчет за:
•     изпълнение на мерките за присъединяване към eврозоната и Шенген.
•     изпълнение на решенията на 48-то Народното събрание;


Категорично защитаваме парламентарната форма на управление като гаранция за европейска и демократична България, в която върховенството на правото, разделението на властите и отчетността на управлението се спазват от всички институции в интерес на гражданите.  
Призоваваме президента да се фокусира върху организирането на честни и прозрачни парламентарни избори, което е непосредствена задача на неговото служебно правителство, като обърне внимание и на притесненията му, изразени по-рано днес с подаване на оставки.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 186 528 16.02.2023 10:42

    Извинете, но за Вас са гласували на последните избори всичко на всичко 186 528 човека/има няма един квартал на София/ или 7,45 %. Айде стига сте настоявали толкова много, добутайте ги поне до 15%. Седни и напиши какво направихте за България и за българите вашето/защото не е наше/ 48 събрание на един лист, май ще остане празен. Иначе за Украйна оръжие, за Америка поръчка на смолети за след 5 години и т.н ... Ти на кого служиш? ;)... К'во стана с Нексо какви са сега заплатите на служителите които Ви финансират /един приятел пита :)/?

  • 003 ДБ-лашки честушки 16.02.2023 09:48

    Аз съм гадничко плашило и се казвам НосоРов. Словото ми в гъгниво – сякаш ям горещ картоф. С гномчо сме добра комбина – той подскача, аз клеча, с грантове ревем за трима – питай Херо Мустафа! Абе, щатите ни кльопат, Козяк ни е втори дом!

  • 002 боклуци 15.02.2023 21:26

    Тази, меко казано странна комунистическа издънка тотално се е самозабравил и дрънка само клишета и празни от съдържание приказки. Какво НС с тази невиждана ниска избирателна активност и унизително нисък рейтинг? Да не се окаже, че освен нелигитимно НС и неговите решения са нелигитимни и къде отиваш тогава? Тази война м/у РР и ДБ/ПП май ще се окаже предварително замислена игра за отклоняване на вниманието, защото и единия и другите са слуги на отвъдокеански сили. Това се видя в последните дни от указанията на чиновника О Браян и херовица към президента, партийните лидери и даже кметовете на големите градове. Народен съд трябва час по-скоро

  • 001 Anonimen 15.02.2023 18:19

    Като имаме такива парламентаристи с такива декларации по-добре да сме президенска република.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

риби