Свързани новини

11.12.2019 22:30

Президентът: Прегръдките не са моят начин да правя политика

Видян 7320 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Преди всеки указ, аз каня събеседа, провеждам беседа и това важи за всички, досега винаги съм процедирал така”, заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването Лице в лице по bTV. По думите му Иван Гешев е бил в президентството преди да изададе указа, защото това е негова практика и това е нормално.  “А иначе прегръдките и целувките не са част от моя политически репертоар. За разлика от господин Борисов, аз използвам други форми на общуване", подчерта държавният глава.
 
„Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока – и то в типичния си стил: за 20 минути”, констатира Радев. По този начин президентът коментира законодателните предложения за статута на Обвинител №1, които правителството лансира.

По думите му цялата идея за независим прокурор с единствена задача да разследва главния е започнала с нарушение на Закона за нормативните актове – без обществено обсъждане и без оценка на въздействието, а може и да се стигне до колизия с Конституцията.


 „Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти – по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията; тя се избира от прокурорската колегия на ВСС, а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона”, посочи Радев. „За мен е важно да видя какво мислят българските граждани”, посочи той и припомни, че неговата роля по конституция е накрая.

"Аз ще се възползвам от правото си на чл. 154 от Конституцията, където пише че президентът има инициативата да внася предложения да промени само в един закон – това е Конституцията", каза още държавният глава.

Той подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в НС и там управляващите ще трябва да вземат отношение.

Радев коментира, че още от самото в процедурата за  главен обвинител не е имала състезателен характер и тази практика се пренася и при строителството на магистрали също.


„Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. Това са тези политици, които определят приоритетите и сключват договорите за обществени поръчки”', каза президентът.



По думите му трябва да се въведе ред в държавата, да има законност, справедливост и свободна среда за бизнеса. Радев за пореден път открои нуждата от свободни медии и силни и независими съд и прокуратура. “Ние сме изостанали толкова много от другите източноевропейски държави, с които имахме равен старт, че трябва да направим много повечe”, заяви той.



На коментарите на управляващите и премиера Борисов, че негативните му оценки са от завист и злоба, че ГЕРБ управлява толкова добре,  Радев посочи: "Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре!”


Ето и цялото интервю с президента:

Водещ: Здравейте, вие гледате „Лице в лице“. Гостът ни днес е президентът Румен Радев, разговор на живот от „Дондуков“. Здравейте, г-н Президент.



Румен Радев: Добре дошли.



Водещ: Започвам веднага с въпросите, много теми са се събрали, и първият ми – вашите представи за конституционна реформа, вие обявихте, че ще направите такава дискусия? Препокриват ли се с идеите на кабинета, които бяха изложени на извънредното заседание в събота?



Румен Радев: Първо, начинът на реализации на тези идеи не се припокриват с моите, предполагам и на много хора, представи за демократичност на законодателния процес.



Водещ: Защо?



Румен Радев: Понеже тръгват още в началото със самото предложение с нарушение на закона за нормативните актове. Къде е общественото обсъждане? Къде е оценката за въздействие? Освен ако разбира се, управляващите не мислят, че са непогрешими и общественото мнение за тях няма значение. Но, вижте този въпрос, и този проблем за ефективното разследване на главният прокурор, той се поставя от 10-години. И чак в залеза на своето управление г-н Борисов решава изведнъж да даде предложение и то в типичен стил за 20-минути. Аз не искам да коментирам това предложение, защото вие знаете много добре, че президентът е в края на законотворческия процес, когато дойде при мен вече гласуваният закон, тогава давам своето мнение, но аз със интерес ще следя дебатите в Народното събрание и за мен е интересно какво мислят българските народни представители по този законопроект. Първо, дали той е достатъчен да реши този проблем, второ, дали не влиза в колизия с конституцията, защото ние с един закон вменяваме независимост на този нов прокурор. А по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.12.2019 15:14

    Достоен и умен мъж, достоен и умен държавник.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв