Свързани новини

07.05.2009 18:03

Президентът подписа указ за обнародване на Закона за отбраната

Видян 1224 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Георги Първанов подписа указ за обнародване на Закона за отбраната и въоръжените сили, предаде БГНЕС. Новият закон беше приет от парламента на 29 април. С него окончателно ще стане факт интегрираният модел на управление на Министерството на отбраната.


Досегашният Генерален щаб на Българската армия ще се казва Щаб на отбраната. Той ще е в рамките на централната администрация на Министерството на отбраната. Началникът на Генералния щаб става началник на отбраната, който ще ръководи Българската армия и ще отговаря пред министъра на отбраната за състоянието и за готовността и за изпълнение на поставени задачи.


Президентът подписа указа, въпреки че вчера заяви, че текстове, свързани с гражданския контрол върху армията, крият риск от политически контрол. Според министъра на отбраната Николай Цонев след приемането на закона, в структурите на Генералния щаб на Българската армия ще бъдат съкратени между 50 и 60 души, но не и генерали.


"Законът мина през много перипетии, отчетени бяха много сериозни бележки, които бяха направени от професионалните среди. За мен той може да бъде една солидна основа за по-нататъшното развитие на Българската армия", заяви държавният вчера след Военния парад по случай Гергьовден - Денят на Българската армия и храбростта.


Според държавния глава има някои моменти, които трябва да се обмислят по-внимателно при изпълнението на закона.


Първанов счита, че е по-важно да се осигурят ресурсите, за да могат да се реализират проектите върху качествени параметри за по-добра мотивацията на военнослужещите. Колкото до гражданския контрол в Закона по-скоро е наблегнато на политическия контрол. Биж се радвал, ако не съм прав в това свое мнение, посочи Първанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец