Свързани новини

26.10.2009 11:59

През 2010 г. се очакват 36 хил. нови онкоболни

Видян 1490 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще настояваме пред премиера бюджетът на Министерството на здравеопазването за 2010 г. да бъде увеличен със 100 млн. лева, заяви председателката на Български пациентски форум Теодора Захариева, цитирана от БГНЕС.


Тези пари ще бъдат използвани за животоподдържащите и животоспасяващи лекарства, които са описани в наредба №34, поясни Захариева. В тази наредба са включени лекарствата, необходими на хората, болни от рак и редки заболявания. "През последните 8 години какъвто и бюджетен излишък да е имало, нито веднъж не са покрити изцяло нуждите на пациентите с редки и онкологични заболявания", каза тя.
Около 36 хиляди новооткрити случаи на рак ще станат факт през 2010 г. За тези хора не са предвидени пари, уточни Захариева. Според нея е необходимо да бъде създадена Информационна система, която да проследява колко души от каква химиотерапия или хормонотерапия се нуждаят и кога е необходимо тя да им бъде предоставена. По този начин ще може да се направи ясен фармакологичен анализ. Към този момент няма пълна статистика за раково болните. Някои от пациентите трябва да продължат своето лечение догодина, а тогава ще има и новооткрити случаи. Как могат да се поемат лекарствата на тези хора, когато не е ясна схемата за тяхното лечение, попита Захариева.
В отворено писмо до Министерския съвет тя изрази своето безпокойство от планираното съкращаване на средствата за здравеопазване за следващата година в размер на близо половин милиард лева. Захариева подчерта, че и в момента дефицитът в сферата на здравеопазването не е малък. Пациентите не получават редовно медикаментите си за тежки хронични заболявания, каквито са онкологичните или редките болести. Според Захариева намаляването на средствата за здравеопазване с над една пета през следващата година ще задълбочи тези негативни тенденции и ще изправи българските граждани пред изключително трудни условия, които често ще поставят в опасност живота им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева