"Не съм убеден, че когато плащаме по-скъпо, получаваме по-добро качество. Българските плодове и зеленчуци са незаменими. Нашият геном разчита на 100% на продукцията, произведена на нашата земя - тя трябва да бъде усвоена по правилен начин", категоричен бе гостът.

Свързани новини

09.03.2023 17:30

Превантивно надуват цените, липсва БГ плод и зеленчук

Видян 486 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Поне 5 лв. за килограм на едро и 7 лв. на пазара на дребно може да достигне 1 кг., след като Турция спря временно износа си”, прогнозира в ефира на BgOnAir Цветан Цеков от Национална браншова камара Плодове и зеленчуци.


„В момента нямаме родно производство, всичко е внос. Няма да останем с тези зеленчуци, но цената ще бъде сравнително висока. Няколкодневната забрана за износ от Турция веднага рефлектира леко на цените, така че няма да има дефицит. Не съм оптимист, че ще поевтинеят”, коментира той.


По думите на Васил Стойчев от Центъра за икономически анализи в селското стопанство "производителите са притиснати в ъгъла, защото искат да произвеждат, но при високите цени не са наясно дали могат да реализират продукцията".


"Не съм убеден, че когато плащаме по-скъпо, получаваме по-добро качество. Българските плодове и зеленчуци са незаменими. Нашият геном разчита 100% на продукцията, произведена на нашата земя - тя трябва да бъде усвоена по правилен начин", категоричен бе гостът.


Когато няма поминък, работната ръка си заминава. Над 1 млн. български работници се трудят по полетата в Европа поради тази причина. За последните 20 г. над 300 хил.  семейни стопанства вече ги няма", уточни Цеков.


Икономистът коментира още, че "всички по веригата очакват, че цените ще започнат да скачат, заради което ги вдигат превантивно". Той е на мнение, че намаляването на ДДС за плодовете и зеленчуците би имало положителен ефект върху производителите. Как, щом ги няма, той не каза.


На този фон статистиката сочи, че  само за седмица 12% ръст бележат цените на доматите, а 6% - котировките на краставиците. Българското оранжерийно производство е на минимума си. Много от земеделците се отказват от оранжериите си заради нарасналите разходи, високите цени на енергията и конкурентния внос.


До месец ще има нормални цени и повече продукция”, даде по-оптимистична прогноза пред NOVA шефът на най-голямата зеленчукова борса в Южна България край село Първенец Илия Гатев.
Той също отчете, че 5 лева е цената на едро на пристигащите оранжерийни домати и краставици. "1 лев по-скъпи са средно на килограм, отколкото миналата година. До месец ще имаме нормални цени и повече продукция", смята Гатев. Той заяви още, че търговците продават с надценка 20 ст. за 1 кг., което не увеличава цените за крайния потребител.

"Извън тържището могат да се търсят подозрения за спекула. От 2020 г. сме в криза, откакто се вдигнаха цените на горивата. Много от търговците натрупаха загуби, това се отразява днес, когато сме стигнали нива на инфлацията от 20%. Българската стока е с по-високи цени, но тя вече е и дефицитна. По-скъпи са най-вече доматите и краставиците, но това се дължи на ръста в цените на торове и препарати", обясни директорът.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 рестарт 10.03.2023 00:41

    Превзета държава, бутафорно престъпно управление и безнаказани алчни властимащи

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец