Канадският филмов режисьор Джеймс Камерън заяви, че неговият научнофантастичен блокбастър "Терминаторът" от 1984 г. е трябвало да послужи като предупреждение за опасностите от изкуствения интелект и че "въоръжаването" на новите технологии може да има катастрофални последици.

Свързани новини

21.07.2023 18:00

Предупредих ви за AI: Режисьорът на Терминатор

Видян 1048 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Канадският филмов режисьор Джеймс Камерън заяви, че неговият научнофантастичен блокбастър "Терминаторът" от 1984 г. е трябвало да послужи като предупреждение за опасностите от изкуствения интелект и че "въоръжаването" на новите технологии може да има катастрофални последици.

В интервю за CTV News награждаваният режисьор беше попитан дали смята, че изкуственият интелект един ден може да доведе до "изчезването на човечеството" - опасение, изразено дори от някои лидери в индустрията.

"Абсолютно споделям тяхната загриженост. Предупредих ви през 1984 г. и вие не ме послушахте", каза той, визирайки филма си "Терминатор", който се върти около кибернетичен убиец, създаден от интелигентен суперкомпютър, известен като Скайнет.


Камерън предупреди, че "най-голямата опасност е въоръжаването на изкуствения интелект", и добави: "Мисля, че с изкуствения интелект ще навлезем в еквивалент на надпревара в ядреното въоръжаване. И ако ние не го създадем, другите със сигурност ще го създадат и така ще се стигне до ескалация."

В случай, че изкуственият интелект бъде използван на бойното поле, компютрите може да се движат толкова бързо, че "хората вече да не могат да се намесват", каза директорът, твърдейки, че подобна технология няма да остави време за мирни преговори или примирие.

"Когато се сблъсквате с потенциална опасност от ескалация на ядрена война, деескалацията е името на играта. Да има пауза, да има време за почивка - но дали ще го направят? ИИ няма да го направят", продължава Камерън.

Прочутият режисьор е отправял подобни предупреждения и в миналото, като е казвал, че макар ИИ "да може да бъде доста велик", той може също така "буквално да доведе до края на света". Той дори стигна дотам да каже, че "ИИ може да е завладял света и вече да го манипулира, но ние просто не знаем", като предположи, че разумните компютри "ще имат пълен контрол над всички медии и всичко останало".


Въпреки че технологията все още не е постигнала световно господство, някои водещи експерти също алармират за изкуствения интелект. По-рано тази година гиганти в областта на изкуствения интелект, сред които OpenAI и DeepMind на Google, се присъединиха към учени, законодатели и предприемачи, за да направят изявление, в което призовават да се намали "рискът от изчезване на изкуствения интелект", като заявяват, че това трябва да бъде "глобален приоритет наред с други рискове от обществен мащаб като пандемии и ядрена война".

В подобно отворено писмо, публикувано през март миналата година, се настояваше за шестмесечна пауза в обучението на мощни системи за ИИ, като се казваше, че те "трябва да се разработват само след като сме сигурни, че ефектът от тях ще бъде положителен, а рисковете ще бъдат управляеми". Подписано от повече от 1000 експерти и ръководители - включително Елон Мъск и съоснователя на Apple Стив Возняк - изявлението предупреди, че ИИ може да създаде "дълбоки рискове за обществото и човечеството".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог