Свързани новини

10.05.2020 11:42

Предстои ми сериозен разговор с премиера, не разбирам за какво е това министерство: Вежди

Видян 1587 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вежди Рашидов иска среща с премиера заради лошото управление на галериите и музеите от Министерството на културата.


Това заяви председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание в предаването "Денят започва с Георги Любенов". Рашидов визира Червената къща.


 "Разбрах, че се дава под наем. Това е едно престъпление, вече мина всички граници. Червената къща е моя кауза. Няма по света къщата на Роден да се дава някой да прави дебати. Къщата на Моне не е за дебати, къщата на Бранкузи, на Калдер, на Пикасо не е за дебати. Само на Андрей Николов - патриархът на българската скулптура. Някой прави дебати там. Всичко друго може да бъде, но не и музей, но то е предвидено да бъде музей. Аз влизам в играта. Духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, тази къща трябва да стане къща-музей", заяви Вежди Рашидов.


На въпроса ще поиска ли оставката на Боил Банов - той отговори, че единствено премиерът има право на това.


Според него културата много отдавна е в един малък колапс, тъй като за културна политика не достигат парите. Той коментира и ситуацията с артистите на свободна практика.


"Свободните професии не са чиновниците, които работят в културните институции и всички структури, които са свързани с държавата. Свободните професии са двигателят на културата - онази машина, заради която има културни институции. Тези хора имат толкова нужда в момента, колкото всички останали поради една проста причина - който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство - няма такава криза. Културата винаги е продукт на драма, която човек изживява. По време на катаклизми, войни, природни бедствия са се раждали най-силните произведения по света", заяви още той.


Рашидов допълни, че културата е каприз на лукса и попита когато икономиката рухва, как ще говорим за култура. Според него културните мероприятия трябва да се възстановят бавно както всичко останало - като ресторантите, като фабриките. Културата в крак с цялата тази икономика ще се събуди.


Той коментира и че напоследък Министерството на културата говори за културата като министерство на театрите. "Телевизиите също станаха телевизии на театрите. Културата има по-широк спектър. Не виждам големи български художници, големи български поети и писатели. Композиторите също са в една сянка", допълни Рашидов. Според него ще берем плодовете от това, че тези хора са в сянката.


 Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец