Министър-председателят на Италия Джорджия Мелони (вляво) посреща президента на Зимбабве Емерсон Дамбудзо Мнангагва при пристигането му за международната конференция Италия-Африка "Мост за общ растеж" в Италианския сенат в Рим на 29 януари 2024 г.

Свързани новини

31.01.2024 18:00

Представиха нов план на ЕС за добив на газ от Африка

Видян 673 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Италианският министър-председател Джорджия Мелони представи инициатива за партньорство, чиято цел е да засили сътрудничеството с Африка, да ограничи имиграцията чрез икономическо овластяване и да създаде енергиен център за Европейския съюз. Но Африканският съюз (АС) твърди, че неговите държави членки не са били консултирани преди официалното обявяване.

Планът "Матей" на Мелони, кръстен на Енрико Матей, основател на италианската държавна енергийна компания Eni, беше обявен по време на среща на върха в Рим, на която присъстваха няколко африкански лидери.

Италия обеща първоначална субсидия в размер на 5,5 млрд. евро (5,95 млрд. долара) в рамките на плана, в допълнение към съществуващите проекти, насочени към адаптиране към климата и развитие на чистата енергия в Африка. По този начин Рим ще купува и доставя природен газ на останалата част от ЕС.

Повече от половината от бюджета ще дойде от фонда за климата, създаден през 2022 г. за финансиране на международни проекти в съответствие с Парижкото споразумение, което означава, че това са целеви средства. Останалата част ще бъде предоставена под формата на заеми, гаранции и безвъзмездни средства.


Италианският премиер изброи проекти, обхващащи територии от Мароко до Мозамбик, които според нея ще позволят на Африка да се превърне в основен износител на енергия за ЕС и ще спомогнат за намаляване на зависимостта ѝ от руската енергия в условията на санкциите, наложени на Москва в отговор на конфликта в Украйна.

Въпреки това в речта си на срещата на върха Италия-Африка председателят на АС Муса Факи Махамат заяви, че африканските държави биха предпочели да бъдат консултирани преди стартирането на плана.

"Африка е готова да обсъди аспектите и условията за изпълнение на [плана Матей]. Тук трябва да подчертая, че е необходимо действията да съответстват на думите. Ще разберете, че не можем да се задоволим с обещания, които често не се изпълняват", каза Махамат.

Ръководителят на Съюза на 55-те държави призова Италия да се ангажира с континента по "нов модел на партньорство, който да очертае пътя към един по-справедлив свят", като заяви, че "Африка не протяга ръце към партньорите си като просяк".


ЕС се обърна към Африка в търсене на алтернативни енергийни източници, тъй като се опитва да се откаже от руския газ. Миналата година германският канцлер Олаф Шолц посети Нигерия и предложи съвместна инициатива за създаване на пазар за доставки на газ от най-голямата африканска икономика.

Всеволод Свиридов, експерт в Центъра за африкански изследвания към руския университет HSE, смята, че ЕС няма да може да добива много газ от Африка. Това е така, защото износителите на газ на континента, включително Нигерия, са изправени пред свои собствени предизвикателства, като например задоволяване на нуждите на вътрешното потребление, пише Свиридов в материал, публикуван от RT.

По данни на Центъра за африкански изследвания HSE износът на газ от Африка за ЕС възлиза на 72 млрд. куб. м през 2022 г., което е с около 2 млрд. куб. м по-малко в сравнение с предходната година.


 На снимката: Министър-председателят на Италия Джорджия Мелони (вляво) посреща президента на Зимбабве Емерсон Дамбудзо Мнангагва при пристигането му за международната конференция Италия-Африка "Мост за общ растеж" в Италианския сенат в Рим на 29 януари 2024 г.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.01.2024 19:59

    ветропаркове в Черно море, това е страшен шум, от който човек може да психяса, двама измамници българи искат да съсипят туризма и риболова, кой ли стои зад тях, освен това наблизо има военни действия и не се знае докога, пълен абсурд

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци