Мишел "категорично потвърди позицията на ЕС: подкрепа за Украйна и нейния суверенитет, осъждане и санкции за агресията на Русия", заяви той в петък в туитър на своя официален акаунт.

Свързани новини

22.04.2022 18:36

Председателят на Европейския съвет "настоятелно призова" за незабавен хуманитарен достъп до Мариупол в разговор с Путин

Видян 1881 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че в разговора си с руския президент Владимир Путин в петък е "настоял" за незабавен хуманитарен достъп и безопасно преминаване от Мариупол и други обсадени градове, предаде CNN.




Мишел "категорично потвърди позицията на ЕС: подкрепа за Украйна и нейния суверенитет, осъждане и санкции за агресията на Русия", заяви той в петък в туитър в своя официален акаунт.


 


Междувременно от Кремъл съобщиха, че Путин е провел "дълъг телефонен разговор" с Мишел.




"Развитието на ситуацията в Украйна беше обсъдено подробно. Шарл Мишел информира Владимир Путин за контактите си с украинското ръководство по време на неотдавнашното си пътуване до Киев", се казва в изявление на Кремъл.




Путин "изтъкна принципните си оценки във връзка със специалната военна операция за защита на републиките в Донбас" и говори за "мерките, които се предприемат постоянно за защита на цивилното население, ежедневното отваряне на хуманитарни коридори и обявяването на примирие за безопасна евакуация на цивилното население от зоната на бойните действия", съобщиха от Кремъл.


 


 


"Беше отбелязано, че след освобождаването на Мариупол по хуманитарни съображения е издадена заповед за отмяна на щурма на промишлената зона на завода "Азовстал". В същото време на всички военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, бойци от националистическите батальони и чуждестранни наемници, които сложат оръжие, се гарантира живот, достойно лечение в съответствие с международното право и предоставяне на квалифицирана медицинска помощ. Но киевският режим не им дава тази възможност", заявиха от Кремъл.


 


 


От седмици световните лидери обвиняват Русия в извършване на военни престъпления, отбелязва  CNN. В Буча и край Мариупол са открити масови гробове и убити цивилни. Главният прокурор на Международния наказателен съд нарече Украйна "място на престъпление", след като на 2 март МНС официално започна разследване на ситуацията в Украйна. Точно днес лондонската Метрополитен полиция съобщи, че е получила около 50 сигнала за предполагаеми военни престъпления в Украйна, тъй като събира доказателства, за да подпомогне МНС в текущото му разследване.




В отговор на призива на Мишел за пряк контакт между Путин и украинския президент Владимир Зеленский, Путин "потвърди добре известната позиция по този въпрос, като отбеляза, че такава възможност зависи, по-специално, от конкретните резултати в продължаващите преговори между руски и украински представители, по време на които украинската страна проявява непоследователност и не е готова да търси взаимно приемливи решения".


 


 


Кремъл също така повтори твърденията си, че ръководствата на "повечето" страни от ЕС "се отдават" на русофобия, "която се проявява например в културната, хуманитарната и спортната сфера".


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Изпитвате нужда да докажете собствената си значимост


Изпитвате нужда да докажете собствената си значимост,