Локхийд Мартин е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили

Свързани новини

09.02.2022 09:23

Предплатените ни F16 ще се забавят

Видян 4930 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американската фирма „Локхийд Мартин“ е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили, предава БНР.



Министърът на отбраната Стефан Янев е получил писмо за забавянето, но разговори за това колко ще бъде то ще има в близките дни.


„Официално имаме писмо, в което се казва, че доставката на първите самолети ще бъде забавена. В писмото се казва „от порядъка на няколко месеца”. Като се видим с представители на фирмата ще знаем точните параметри“, каза Янев.


Според междуправителствения договор първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 г., а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 г., предаде Сега.


През 2019 г. тогавашното българско правителство Борисов 3,  плати 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв по договор между САЩ и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70 (шест едноместни и два двуместни самолета). Плащането бе одобрено и от парламента на 26 юли 2019 г.

Цената обаче се оказа силно завишена на фона на сделките на други държави, включително и за по-новия и по-модерен модел F-35, какъвто съседна Гърция получава.
Не стига това, ами ни и предреждат на опашката за „F-ове”, както също така стана известно.

БГ - пакетът включва обучение на пилоти и наземни екипажи, логистика, помощно оборудване и военна техника.

Скандалното е, че самолетите са договорени без моногомилионно бойно оборудване, което трябва да се купува допълнително, даже са и без застраховка. Дори само тя струва милиони долари, което прави още по-съмнителна прекомерно завишената цена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 :) 09.02.2022 17:47

    Двата Ф-16Д(двуместни)са със същите бойни способности, както и С варианта(едноместен).Не трябва да се прави никаква аналогия със съветските двуместни(учебно-бойни), които са с намалени бойни възможности, за по-евтино.

  • 001 Тихомир Томов 09.02.2022 17:42

    Few months е любима Американска фраза, когато са взели кинтите на едни аборигени и няма за къде да бързат ! Нека Янев да покаже клаузите за неустойки, ако са им позволили такива !!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби