Според него се цели и овладяване на прокуратурата от политическата власт

Свързани новини

31.07.2023 16:22

Предложените промени в Конституцията са тежко посегателство срещу националния суверенитет: Михаил Миков

Видян 2544 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Предложените промени в Конституцията са тежко посегателство срещу националния суверенитет. Предлага се по отношение на депутатите и на министрите да няма онова изискване още от Търновската конституция да са само български граждани. Това е грубо обиждащо националното самочувствие".

Това каза пред БНР Михаил Миков, бивш депутат, министър на вътрешните работи и председател на парламента.

И допълни, че атаките срещу президента и оправданието с политическата невъзможност да се изгради стабилно мнозинство, прехвърлянето на цялата отговорност върху държавния глава, че служебните правителства управляват дълго време, се превръщат в решение за конституционна промяна, в която също има абсурд:

"За служебен премиер са посочени три фигури, от които президентът да избира. Едната е политическа - председателя на Народното събрание. Другата е фигурата на председателя на Конституционния съд. Третата опция е шефът на БНБ. Това е трудно разбираемо... Но целта е да бъде ограничен президентът при формирането на служебен кабинет".

В предаването "12+3" Миков посочи, че има и друг текст, който буди недоумение, защото според внесения проект в един момент може да има едновременно два парламента.

Според него се цели и овладяване на прокуратурата от политическата власт:

"Страхуват се главният прокурор да бъде избиран от Народното събрание, защото тогава ще е ясна отговорността. Затова се прави индиректен подход - въвежда се прокурорска колегия, в която мнозинството е избор от Народното събрание, тя избира главния прокурор и се занимава с кадруването на прокурорите. Така прокуратурата ще стане политическа функция. Всичко това се прави тихо и кротко, без обяснение. Прави впечатление, че същите хора през 2015 година обещаваха цветя и рози след такава промяна".

По отношение на регулаторните органи той посочи, че се предвижда мнозинство от 2/3, но колкото по-голяма е фрагментацията на политическото представителство в парламента, толкова повече се заменят обикновените мнозинства с квалифицирани.


Снимка: в. Труд



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.07.2023 23:17

    гръцкият парламент от 2010 г. до днес е подпомогнал 72 деца от 43 семейства със сумата от 625 000 евро годишно.Ние тук подпомагаме милиардери парламентаристи с още милиарди

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,