Първият дипломат на Пекин Уан И

Свързани новини

10.03.2024 17:00

Предизвикателството пред САЩ идва от самите тях, а не от Китай: Пекин

Видян 17114 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ са предизвикани не от Китай, а от собственото си нежелание да приемат, че друга велика сила може да им бъде равна, заяви първият дипломат на Пекин Уан И.


Отношенията между великите сили трябва да се основават на взаимно уважение, мирно съжителство и взаимноизгодно сътрудничество, заяви външният министър, който отговаря и за външната политика на Китайската комунистическа партия, на пресконференция в Пекин. Въпреки това Вашингтон очевидно не желае да спазва тези принципи.


Китайският президент Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се договориха да деескалират търговското напрежение по време на срещата си през ноември миналата година, но Вашингтон не успя да изпълни това, твърди Уан.


Разговорите в Сан Франциско донякъде разсеяха напрежението, натрупано през годината. Отношенията между Вашингтон и Пекин се влошиха, наред с другото, заради твърденията за "шпионски балон" и американските ограничения върху износа на високотехнологични чипове за Китай.


От страна на САЩ продължава да съществува погрешна представа за Китай, а обещанията на САЩ не се изпълняват", каза високопоставеният служител. "Методите за потискане на Китай постоянно се подновяват, а списъкът с едностранни санкции непрекъснато се разширява."


В усилията си да обвинят Китай в неправомерни действия САЩ са достигнали "невероятно ниво на абсурдност", добави той.


"Ако Съединените щати казват едно, а правят друго, къде е доверието в тях като голяма държава? Ако се притесняват всеки път, когато чуят думата "Китай", къде е доверието им като голяма държава?" Уан попита риторично.


Той изказа предположение, че САЩ искат да монополизират "високите етажи на веригата за създаване на стойност", като държат другите държави на дъното, вместо да приемат легитимното им желание за икономическо развитие. Според министъра подобен подход не е начинът, по който функционира честната конкуренция.


"Предизвикателството пред САЩ идва от самите тях, а не от Китай. Ако Съединените щати са обсебени от идеята да потискат Китай, в крайна сметка ще навредят на себе си", предупреди Уан.


САЩ трябва да коригират курса си и да действат рационално, когато се отнасят към Китай, защото бъдещето на света зависи от това как двете страни се отнасят една към друга, каза дипломатът.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

лъв