Свързани новини

06.10.2020 15:10

Пребит от полицаи осъди прокуратурата за незаконно обвинение

Видян 1212 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 11 хил. лв. трябва да плати прокуратурата на бившия графичен дизайнер в БНТ Радослав Божинов. Причината е, че след като е бил безпричинно пребит от полицията през 2011 г., той е получил и обвинение, по което по-късно е оправдан. След като вече осъди МВР за побоя, сега Божинов е спечелил на първа инстанция и дело срещу прокуратурата за незаконното обвинение, се вижда от съдебните регистри.


Съдия Илиана Станкова от Софийския градски съд отхвърли иска на Божинов за още над 700 000 лева, като се обоснова, че прокуратурата не носи вина за побоя над него, пише lex.bg.


Става дума за скандалния случай на полицейско насилие в центъра на София от 2011 г., последвалите коментари на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че Божинов е бил много пиян и е нападнал полицаите. След това младежът бе обвинен и оправдан 6 години по-късно.


Божинов беше бит от полицаи през нощта на 14 април 2011 г. на бул. Фритьоф Нансен близо до НДК. Тогава той опитвал да спре такси след концерт и заради паркираните на пътното платно коли слязъл на платното, за да бъде забелязан. До него спрял червен "Опел Астра" с двама непознати цивилни. Питали го какво прави, той казал, че чака такси. Единият мъж излязъл от колата и тръгнал към Божинов, като за секунда показал карта и казал, че е полицай, след което поискал личната карта на младежа. Божинов отвърнал, че не знае той кой е, не е видял неговата карта и опитал да се отдалечи. Това изнервило мъжете и те го догонили, сложили му белезници и го ударили с юмруци. Той се изплашил и започнал да вика за помощ и че го отвличат. Други трима младежи станали свидетели на случилото се, се намесили, за да помогнат на Божинов, тъй като помислили, че го отвличат. Цивилните полицаи им казали да не се занимават, за да "не го отнесат" и те, като заявили, че са полицаи. Младежите не повярвали, започнала борба между двете групи, след което вече дошли и униформени полицаи.


След близо денонощие в ареста Божинов беше освободен, но прокуратурата обвини него и тримата младежи в оказване на съпротива на властта. Делото приключи шест години по-късно с оправдателни присъди, които прокуратурата не протестира, след като в края на процеса и полицаите признаха, че вероятно не са били разпознати от подсъдимите. Съдът пък написа, че обвиненията са несъставомерни, защото полицаите са били без униформи и не са се легитимирали. Прокуратурата отказа да разследва полицейско насилие, като прие, че травмите не са нанесени на Божинов умишлено.


Тримата мъже, опитали да помогнат на Божинов, също осъдиха прокуратурата за по 15 000 лева обезщетение за незаконните си обвинения. Самият Божинов още преди 5 години осъди МВР да му плати 25 000 лева за незаконен арест и за полицейското насилие, при което му беше счупен носът и му бяха избити части от зъбите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей