Свързани новини

30.06.2009 11:20

Празникът на Белоградчик се проведе в музей под небето

Видян 1912 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Днес сме се събрали на това приказно място, за да продължим една хубава традиция. Отново е Петровден. Този християнски празник сякаш е предопределен да бъде празник на Белоградчик. В превод от гръцки „петрос”, „петър” означава „камък. Затова и нашите предци свързват Петровден със скалите” каза кметът на Белоградчик Емил Цанков на вчерашния празник, предаде БГНЕС.


Тържеството продължи с раздаването на грамоти и плакети на инститиции, медии, почетни граждани и личности, допринесли за популяризирането на Белоградчишките скали в конкурса за новите 7 чудеса на света. Традиционният за град Белоградчик панаир, който съвпада с празника на града се проведе в местността Панаирището в подножието на Белоградчишките скали – един уникален музей под небето. Гости на празника бяха председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, кандидат – депутати от Видински многомандатен район, Негово Високо преподобие архимандирт Антим-сингел на Видинската епархия, отец Рафаил от църквата в града, проф. Кръстан Каракашев-почетен гражданин на Белоградчик, проф. Борислав Тошев от СУ ”Кл. Охридски”, проф. Веселин Борисов от Медицинския университет в София, кметове на приятелски общини от Република Сърбия, много медии, гости и жители на общината.
Кметът на Белоградчик Емил Цанков поздрави всички с „Добре дошли” и благодари за подкрепата за Белоградчишките скали във втория етап на конкурса за новите 7 чудеса на света. „Нас Бог ни е дарил с уникални скални образувания, които се превърнаха в българското чудо, номинирано за едно от новите седем чудеса на света” каза Цанков. Той призова всички, които още не са гласували за българския феномен да го направят, предвид на оставащите 8 дни до края на втория етап на конкурса. До момента за природния феномен са гласували над 6 млн. и 400 хиляди души. „Нужна ни е една нова стратегия за туризма и ние вече работим за това. Нашата основна цел е интензивното развитие на туристическия сектор и утвърждаването на Белоградчик като една от най-атрактивните дестинации в страната. Задачата, която си поставяме е да превърнем общината в модерна европейска община, с развита икономика и съхранено духовно и културно-историческо наследство. Но всичко това ще остане единствено добри пожелания без активното участие на Вас, гражданите” обърна се към стотиците свои съграждани Цанков.
Учени, пътешественици и туристи са се прекланяли векове наред пред красотата на Белоградчишките скали. Великият писател Константин Иречек възкликва при вида на този природен феномен:”Това с думи не може да се опише. Това трябва да се види”. Националната кампания в подкрепа на Белоградчишките скали като едно от новите седем чудеса на света преминава под мотото „Тези скали сякаш са докоснати от Бог”. Само няколко дни ни делят от 7 юли – датата, на която приключва втория етап от голямото състезание за определяне на новите седем чудеса на света. „Нека превърнем дните до 7 юли в най – силните от кампанията в подкрепа на номинацията. Ако все още не сте гласували, направете го сега” призова кметът на Белоградчик Емил Цанков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец