Заседание на ВСС

Свързани новини

08.02.2022 11:56

Правосъдният министър ще поиска освобождаването на Гешев

Видян 1566 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
"Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще поиска ВСС да освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев", стана ясно на брифинг на министъра.


 


Той идва след решението на КС, който единодушно, че министърът на правосъдието  може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. Решението беше взето единодушно - с 10 гласа "за".


 


 "Решение, което от наша гледна точка беше очаквано. Текстът през годините е бил безспорен, единствено пленумът на ВСС го постави под съмнение, прокурорите заеха противното становище", отбеляза Йорданова.


 


 Според нея тази възможност да се иска освобождаване на главния прокурор заради тежки или системни нарушения на правата и задълженията му при "поредица от бездействия" в рамките на останалите механизми, записани в Закона за съдебната власт.


 

„Ще подготвим факти и доказателства, касаещи уронване престижа на съдебната власт, те са свързани с конкретни действия и решения. Няма нищо политическо в това, само настояваме да се спази закона”, допълни министърът.



 КС беше сезиран с въпроса има ли ли правосъдният министър правомощия да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища от служебното правителство през лятото.


 


Това стана, след като Висшият съдебен съвет отказа да разгледа по същество искането на правосъдния министър тогава Янаки Стоилов за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.


 


Мотивът на мнозинството в съвета бе точно този - министърът може да иска уволнение на всеки редови магистрат, но не и на главния прокурор. Отделно Стоилов атакува и пред Върховния административен съд това решение на съвета, но делото бе спряно в очакване на решението на КС.


 


Ето и пълния текст на решението: 


"Днес, 8 февруари 2022 г., Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по конституционно дело № 17/2021 г., образувано по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл.130в, т.3 от Конституцията на Република България в отговор на въпроса:


 


„В правомощията на министъра на правосъдието по чл.130в т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал. 3 т. 5 от Конституцията?“.


Приетият диспозитив на решението гласи:


Разпоредбата на чл. 130в от Конституцията включва и възможността министърът на правосъдието да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл.129 ал.3 т.5 от Конституцията".


 


Очаква се след него, както многократно заяви, министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе искане във Висшия съдебен съвет за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев заради нарушения, за които е била сигнализирана.


 


Снимка: Архив



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 08.02.2022 17:31

    Почна се, най-после!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец