Свързани новини

01.11.2021 16:45

Правосъдният министър може да иска отстраняване на главния прокурор: Съюзът на юристите

Видян 1804 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на правосъдието може да иска отстраняване на главния прокурор от поста му. Това е записано в становище на Съюза на юристите в България, съобщи lex.bg. То е депозирано по дело пред Конституционния съд (КС), образувано по искане на бившия правосъден министър Янаки Стоилов.


До делото по КС се стигна, след като Стоилов предложи Висшият съдебен съвет (ВСС) да отстрани Иван Гешев от поста му. Съдебните кадровици, сред които мнозинството е ГЕРБ, ДПС и БСП обаче отказаха да разглеждат искането с мотива, че правосъдният министър няма правомощие да прави такова.


Съюзът на юристите обаче е на обратното мнение. В становището им е записано, че както главният прокурор, така и председателите на върховните съдилища са действащи магистрати и следователно министърът може да иска освобождаването им от длъжност.


"Същевременно няма конституционен текст, който да позволява тълкуване в насока, че това министерско правомощие не може да бъде осъществено по отношение на "тримата големи" в съдебната система, в случай, че някой от тях е допуснал "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт". Няма конституционно (а и законово) основание да се приеме, че председателите на върховните съдилища и главният прокурор са изключени от кръга на магистратите, по отношение, на които министърът на правосъдието може да поиска освобождаването им от длъжност", пише в него.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец