От закона бяха премахнати всички текстове, отнасящи се до спецструктурите. Същевременно в преходните разпоредби беше уреден редът, по който ще бъдат преназначени магистратите

Свързани новини

13.04.2022 09:24

Правната комисия в НС подкрепи закриването на спецправосъдието

Видян 1103 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Специализираните съдилища и прокуратури да бъдат закрити, а работещите в тях магистрати ще бъдат преназначени на квотен принцип в други съдилища и то не само в наказателните им отделения. Да бъдат премахнати бяха и кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и на инспекторите в Инспектората към ВСС. Мнозинството в парламентарната правна комисия пусна на второ четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които обаче трябва да бъдат гласувани и в пленарна зала.




От закона се предлага да бъдат премахнати всички текстове, отнасящи се до спецструктурите. Същевременно в преходните разпоредби да бъде уреден редът, по който ще бъдат преназначени магистратите.


 


Това ще става по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ като те ще бъдат преместени в съдилища и прокуратури на съответното окръжно или апелативно ниво. В един съд ще се преназначават до една-четвърт от магистратите от Специализирания наказателен съд и до една-трета от съдиите в Апелативния специализиран наказателен съд. В една прокуратура пък се предвижда да могат да бъдат преназначени до една-трета от спецобвинителите.



Правната комисия обаче предложи такава редакция в закона, според която спецсъдиите могат да бъдат преназначени не само в наказателните, а и в гражданските и търговските отделения, както и в административните съдилища. Според новата поправка има 30-дневен срок, в който съдийската колегия приема решение за разкриване на длъжности в съдилища, съответни на закритите съдилища при отчитане степента на натовареност на съответния съд.


 


Това на практика означава, че спецсъдиите могат да изберат да станат и граждански, и търговски, и административни съдии. Освен това, при наличието на четири съдилища на окръжно ниво в столицата – Софийския градски съд, Софийския окръжен съд, Административен съд София-град и Административен съд София-област, на практика почти всички първоинстанционни спецсъдии ще могат да останат да правораздават там.


 


СГС ще поеме висящите дела, като той ще разглежда и искове срещу магистрати, лица с имунитет, престъпленията срещу републиката и от компетентността на Европейската прокуратура. Делата срещу организираните престъпни групи пък се поемат и от всички окръжни съдилища по компетентност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби