Свързани новини

12.11.2020 12:00

Правната комисия компрометира идеята за абсолютна давност

Видян 9638 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

          През лятото след намеса на евродепутата Емил Радев (бел. ред. „главният прокурор на ГЕРБ“ и част от скандала с отвличането на кораба Бадр) и инициатива на депутати от ГЕРБ и патриотите, парламентът прие на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите, с които се предвиди десетгодишна абсолютна давност, след изтичането на която се погасяват дълговете на физически лица.
Тогава текстовете бяха подложени на сериозна критика от водещи експерти в тази област като проф. Огнян Герджиков и проф. Ангел Калайджиев. Бяха отречени с негативни становища и от Министерството на правосъдието и Министерството на финансите, а също и на редица съсловни и браншови организации.
Надигна се сериозна съпротива срещу обещанието да се опрости всичко и на всички без критерий за добросъвестност. Внесеният законопроект не беше придружен от сериозна оценка на въздействието, от която да е видно как ще се измени поведението на длъжниците и кредиторите след една такава промяна – дали ще има бум на недобросъвестните, дали добросъвестните ще бъдат ощетени и какви реципрочни действия ще предприемат банките и кредиторите в новата среда. В мотивите и публичното говорене на вносителите  пък имаше абсолютно грешни аналогии с данъчното законодателство и предимно политически доводи и популизъм за желанието за справяне с фигурата на вечния длъжник.
Вярно е, че България е една от малкото държави, в която няма закон за личния фалит като средство за прекратяване на практиката „вечен длъжник“, но тази тема умело се измества от абсолютната давност. Абсолютна давност в Европа има в Дания – 30 години, Нидерландия – 20 години, Португалия – 20 години. Процедура по личен фалит има в повечето европейски държави, в САЩ, а дори и в Русия.
Може да се каже, че абсолютната давност и закона за личния фалит са две различни концепции за справяне с проблема „вечен длъжник“, даже донякъде се изключват взаимно.
Зад сложните процедури по личния фалит всъщност се крие законов ред, по който да стане освобождаването от дълга (цялостно или частично) и по който да се удовлетворят кредиторите, той обследва добросъвестност на длъжника и дава втори шанс на хора, които действително не са се укривали, имали са пълно желание и добросъвестно поведение по изплащане на дълга, но са в затруднено положение. Когато има такъв ред и той се спазва, ефектът ще се прояви в няколко посоки – ще се ограничи произволът с права и измамите, ще има превенция и дисциплина и за кредитора и за длъжника.
Затова е странно, че едни и същи депутати са предлагали и двете идеи през годините. А също така е странно и  кое налага евродепутатите, които стоят зад идеята за абсолютна давност и депутатите, които я приемат, да изберат нея пред личния фалит и да лансират лесното решение.
Всъщност, независимо от дебатите, кой модел за справяне с проблемите с дълговете е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 13.11.2020 11:00

    Винаги да се отбелязва, че всички вредни за обществото и лобистки закони в интерес на частни интереси са приети от управляващото мнозинство в НС, а не от Парламента! Така се пълнят и чекмеджета, и офшорни сметки по целия свят. Но народната мъдрост гласи, че рано или късно всеки си плаща гяволъка

  • 001 Тихомир Томов 12.11.2020 12:43

    Най-добре е решен въпроса в Северна Корея ........................

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката