Свързани новини

25.08.2021 17:02

Правителството забранява вноса на отпадъци за депониране или горене

Видян 2646 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерският съвет ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци с код 191212 - това обяви министърът на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушване по темата в Народното събрание, съобщи БТА. Предложението е на основание на Закона за управление на отпадъците и във връзка с изпълнение на мерките, заложени в Националния план за управление на отпадъците за периода 2021-2028 г.


Отпадъци с този код са неопасни. В повечето случаи са получени при механично третиране на смесени битови отпадъци. Според министър Личев бизнесът не е съгласен с това решение с твърдението, че тези отпадъци са му крайно необходими. "Попитах ги, като имаме един милион тона общински отпадъци в наличност в България, девет милиона тона на площадката в Плевен, защо не ги горите, а те отвърнаха, че не са годни за горене", посочи Личев.


Още при встъпването си в длъжност министърът каза, че иска да издаде заповед за пълно спиране на вноса на отпадъци в България, но се оказало, че това е невъзможно заради европейското и националното законодателство. Към момента 43 общински депа не са закрити, предстои наказателна процедура, обяви още Личев.


По думите му годишно в страната се генерират около 3 милиона тона битови отпадъци, като около 1 милион от тях са смесени отпадъци, а общините имат проблем къде да ги съхраняват.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева